Alkoholfria kartan

Alkoholfri fempoängare

Alkoholfria kartan växer ständigt med nya recensioner. Nu uppmärksammar vi några av de uteställen som fått högsta betyg för deras alkoholfria utbud. Först ut: Restaurang Wasa Allé i Göteborg.

I mitten av juni månad lanserades den Alkoholfria kartan. I nuläget finns 162 olika recensioner samlade i den sökbara databasen. En av alla de användare som skickat in en egen recension till Alkoholfria kartan är universitetsläraren Sandra Foresti. Hon gav högsta betyg till restaurang Wasa Allé:s alkoholfria dryckesutbud.

Bakgrunden är att Sandra och hennes man skulle fira sin femåriga bröllopsdag.

– Då min man är vegetarian var jag ute efter ett ställe med bra vegetarisk mat, säger Sandra Foresti.

– Jag hade hört talas om att den här restaurangen är bra på vegetarisk mat. Vi valde deras avsmakningsmeny som kallas ”Stolen”. Min man dricker inte alkohol och när jag bokade bord sa jag att vi ville ha alkoholfri dryck till maten.

Vid besöket märkte Sandra snabbt att restaurangen tänkt igenom sina alkoholfria val.

– Det var äppelmust med äppelsorter som passade till maten. En bitter drink till en annan rätt. De hade inte bara ersatt de alkoholhaltiga dryckerna med sådana utan alkohol. De hade verkligen tänkt till vad som skulle passa maten. Det smakade bra tillsammans.

Fanns det något som skulle kunna bli bättre?

– De borde marknadsföra sina alkoholfria drycker bättre. Nu var det så att jag frågade och fick svar. Men de fanns inte att hitta via exempelvis hemsidan.

Sandra Foresti, universitetslärare.
Sandra Foresti, universitetslärare.

Sandra har själv utvecklat en ”mindre allergi” mot alkohol men är inte nykterist. Hon tycker det är illa ställt med de alkoholfria alternativen när hon går ut för att äta eller dricka något gott.

– Krogarna måste komma bort ifrån att det ska vara alkoholfritt., utan istället se det som drycker som tillför maten något. Jag menar, det måste väl inte vara alkohol i glaset för att maten ska smaka gott?

Vad tycker du om alkoholfria kartan?

– Den är bra. Jag önskar att det fanns fler recensioner eftersom krogarna som har bra sortiment på dryckessidan inte är så bra på att tala om det. Via kartan kan man ta del av andras tips.

Saknar du några funktioner på alkoholfria kartan?

– Det skulle vara bra att veta vilken typ av ställe det är. Om det är en fin restaurang, pub eller café. Och vilken prisklass det är. Jag skulle även vilja veta när min recension blir publicerad så att jag kan tipsa andra om att den finns.

Vad vill du säga till personalen på Wasa Allé?

– Tack för fantastiskt god mat och dryck. Fortsätt på er linje och marknadsför era alkoholfria drycker bättre.

När Accent når krögaren Mats Nordström, som äger Wasa Allé, blir han glad över nyheten.

– Det var verkligen kul att höra att vi fått högsta betyg, säger han.

– Det är även viktigt att poängtera att våra råvaror är närproducerade. Det är inte bara alkoholfritt utan det är svenska frukter och bär som ska fungera tillsammans med de rätter vi skapar. Vi tar detta på största allvar.

Mats Nordström, krögare.
Mats Nordström, krögare.

Varför tar ni detta på ett sådant allvar?

– Vi tycker att man ska kunna äta god mat även om man inte dricker alkohol. Man ska inte behöva dricka dåliga alkoholfria alternativ. Det viktiga är att kombinationen är bra. Det går inte att servera ett sött, äckligt, alkoholfritt rödvin tillsammans med en robust rätt.

Vad har du för tips till andra krögare som vill bli bättre på alkoholfritt?

– Inse att folk går ut på krogen och vill ha flera alternativ än vatten och läsk.

Alkoholfria kartan har sedan den här artikeln publicerades lagts ner. Den sida som nu finns på adressen har ingenting med IOGT-NTO att göra.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer