Måste man vara nykter?

Vi har nog alla perioder i livet när vi omvärderar tidigare beslut. Sätter våra åsikter och värderingar under lupp och granskar om de fortfarande stämmer med den vi är och vill vara.

Jag gick igenom en sådan period för sex-sju år sedan. En av sakerna jag ifrågasatte var min egen nykterhet. Engagemanget för organisationen och för en restriktiv alkoholpolitik tvekade jag aldrig över, men behöver man verkligen vara nykterist för att arbeta för en bra alkoholpolitik? Att vara ständig normbrytare kostar på – är det värt det?

I nästa nummer av Accent publicerar vi en intervju med en person som ställde sig samma fråga – och valde att lämna nykterhetsrörelsen. Som diplomat blev det sociala trycket för stort.

Själv valde jag att stanna – men aktar mig noga för att kritisera den som gör andra val.

Mina funderingar har lett till en förnyad övertygelse om att den personliga nykterheten är en viktig del av vårt arbete. Den fungerar som en  markering mot alkoholnormen och den kan vara helt avgörande för människor som själva upplevt alkoholens baksidor.

Än mer övertygad blev jag efter att ha läst det här fantastiska blogginlägget av Elna Dahlstrand, som också var månadens medlem i Accent tidigare i år. Hon skriver bland annat: ”I IOGT-NTO avlägger man ett nykterhetslöfte och att göra det var en lättnad – jag behöver inte längre fundera. Det finns bara ett alternativ och jag behöver faktiskt inte förklara mig så ofta som jag trodde men att sluta dricka helt var en lång process, även om jag de senaste åren faktiskt bara druckit vid enstaka tillfällen.”

Alla vi som väljer nykterhet skapar  tusentals små nyktra zoner. Zoner som påverkar omvärlden och som kan vara ett viktigt stöd för människor omkring oss, ibland när vi minst anar det. Solidaritet och politisk handling i ett.

Jag tycker att vi pratar för lite om det här i IOGT-NTO. Den personliga nykterheten är en slags konstant, och ska väl så vara, men jag tror att vi behöver bli bättre på att sätt ord på vad den handlar om. Varför har du valt att leva helnyktert? Varför har du valt att inte göra det?

 (Texten bygger på ledaren som publiceras i Accent 7/13).

Mer från Accent