Alkohol het valfråga – om man ser till helheten

Alkohol och andra droger är ingen valfråga – den är inte ens med på listan över de hetaste valfrågorna. Kanske är en del av förklaringen att den ses som en isolerad fråga i kontexten att alkohol i ett land med Sveriges starka alkoholnorm likställs med värden som frihet, fest och fredagsmys. Vi vet visserligen att baksidorna finns: baksmälla, bråk och beroende, men det beskrivs oftast som ett individuellt fenomen. Tragiskt och beklagansvärt, men knappast en politisk fråga – eller?

Om vi istället betraktar alkohol ur ett nationellt perspektiv är kopplingen till en rad andra samhällsområden slående.

Om vi istället betraktar alkohol ur ett nationellt perspektiv är kopplingen till en rad andra samhällsområden – som hamnar betydligt högre upp på listan över valfrågor – slående: Våld, misshandel och olyckor, inte sällan med dödlig utgång (såväl på vägarna som utanför krogen och i hemmen, på fritiden och i arbetslivet), svåra sjukdomar (som cancer, demens och diabetes med flera), kriminalitet/smuggling (kriminella gäng tjänar enorma summor och terrorister finansierar sin verksamhet genom droghantering). Listan kan göras längre; exempelvis när det gäller miljöfrågorna, där odling, produktion och transporter, belastar miljön negativt.

DN i mobilappen 24 augusti 2018.

Att sedan ett fåtal globala multijättar (se Accents granskning av alkoholindustrin) som ägs av ofattbart rika familjer, tjänar miljarder på alkoholtillverkning (nu även cannabis som tillsätts ibland annat öl), är absurt. De bygger bokstavligen sina förmögenheter på sina medmänniskors misär.

Det är hög tid för partierna att göra politik av fakta.

Länge har nykterhetsrörelsens medier, däribland Accent, arbetat i hård motvind med att lyfta fram fakta och forskning när det gäller alkohol och andra drogers skadeverkningar på individ och samhälle. Men på senare år har något börjat hända. Försäljningen av alkoholfritt ökar, hälsotrenden har påverkat fler att välja bort alkohol till förmån för en sundare livsstil. Det avspeglas även i mainstreammedia. Visserligen duggar det fortfarande tätt med alkoholtips till helgen i många medier, men en tidning som Dagens Nyheter kan också (som i morse) publicera en forskningsartikel med en rubrik som säger precis som det är: Ingen alkohol alls bäst för hälsan. En studie som förstås även Accent rapporterade om. Det är hög tid för partierna att göra politik av fakta.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer