Varningstexter

Cancervarningar ökar förståelsen för alkoholskatter

Personer som lär sig att alkohol är cancerframkallande är mer benägna att stödja politik som höjer priset på öl, vin och sprit.

Mindre än en fjärdedel av alla alkoholkonsumerande kanadensare är ens medvetna om att alkohol kan orsaka cancer, enligt en ny forskningsstudie. Det rapporterar sajten medicalxpress.com.

I en undersökning testades tre olika alkoholetiketter: en med en cancervarning med koppling till bröst- och tjocktarmscancer, en med rådgivning om mer säkra konsumtionsnivåer, och den tredje illustrerade antal standarddrycker per behållare.

Tre dagar efter forskarlagets etiketter lanserades i slutet av 2017 i territoriet Yukon, begärde branschrepresentanter att etiketterna skulle tas bort. När representanterna talade med nyhetsreportrar förnekade de orsakssambandet mellan alkohol och cancer.

Studien pausades först, men återuppstod två månader senare, under förutsättningen att man tog bort etiketter som kopplade alkoholkonsumtion till cancer.

Trots motståndet, avslutade forskarlaget studien, där de följde individer över tid och visade att kunskaper om riskerna med alkohol ökade acceptansen för åtgärder som kan bromsa alkoholanvändningen i samhället. Och ökad prissättning är det mest effektiva sättet för att minska alkoholkonsumtion och dess skador, menar forskarna från University of Toronto och University of Victoria.

I Kanada varierar alkoholpolitiken mellan olika provinser och i många områden förespråkas ökad avreglering, exempelvis i provinsen Ontario, där öl och vin nu säljs i många matbutiker.
– Med tanke på den stora alkoholanvändningen i Kanada och uppfattningen av alkohol som ett relativt ofarligt ämne, behöver vi innovativa metoder för att öka allmänhetens förståelse för alkoholens risker. Likt hur cigarettrökning och solande blev mindre socialt acceptabelt på grund av riskerna för cancer, säger Erin Hobin, en av forskarna bakom studien, till Medical Express.

I mer än 30 år har Världshälsoorganisationen, WHO, klassificerat alkohol som cancerframkallande, på samma nivå som tobaksrök och asbest. Att dricka alkohol är känt för att öka risken för minst sju olika typer av cancer, även när det konsumeras i låga doser.  

Mer från Accent