Covid 19

Varannan svensk drack mer på semestern

Svenskarna drack mer under semestern även under pandemin. Mer inte mer än en vanlig sommar.

Drygt hälften, 51 procent, av svenskarna drack alkohol oftare under semestern än de gör i vanliga fall. Det visar en undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Systembolagets dotterbolag IQ.

Resultatet är inget som förvånar Sara Wallhed Finn, psykolog och medicine doktor på Beroendecentrum Stockholm.

– Vi brukar se ett ökat tryck på beroendemottagningarna efter semestern, säger hon.

Däremot verkar restriktionerna på grund av pandemin inte leda till ökat drickande. Endast 6 procent uppger att de druckit mer i sommar än andra somrar på grund av pandemin, medan 16 procent svarar att de druckit mindre än en normal sommar.

Sara Wallhed Finn kommenterar att det stämmer med vad Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysnings, CAN, undersökningar visade före sommaren.

– Alkoholförsäljningen på Systembolaget ökade, medan restaurangförsäljning och införsel minskade på grund av restriktionerna. Totalt ökade inte konsumtionen, men det kan mycket väl vara så att en mindre grupp dricker mycket mer, medan de flesta dricker något mindre, säger hon.

Trots att 51 procent dricker alkohol oftare under semestern så uppger bara 37 procent att de druckit mer under semestern än de gör till vardags.

– Jag kan tänka mig att man smetar ut konsumtionen mer, att man dricker lite nu och då, utan att det totalt sett blir större mängd.

En stor majoritet, 91 procent, tror att de utan problem kan minska den högre semester-konsumtionen efter sommaren.

– De absolut flesta klarar det på egen hand. De som druckit under risknivå före semestern klarar i allmänhet att gå tillbaka. För personer som redan före semestern hade en hög konsumtion kan ökningen under semestern göra att de får svårt att hantera suget. Även de som tidigare haft ett beroende är i riskzon, säger Sara Wallhed Finn.

För den som har svårt att skära ner konsumtionen på egen hand efter semestern finns hjälp att få, påpekar hon.

– Beroendevården har öppet som vanligt, åtminstone i Stockholmsområdet. Vården är corona-anpassad så mycket sker i form av videomöten, men det går även att få fysiska möten för den som behöver det.

Mer från Accent