Covid 19

Nu säljs alkohol i Sydafrika igen

Långa köer utanför landets alkoholbutiker efter två månader av försäljningsförbud.

Den 27 mars förbjöd Sydafrika försäljning av alkohol för att polis och sjukvård bättre skulle kunna fokusera på coronapandemin. När förbudet lyftes 1 juni gick köerna långa utanför alkoholbutikerna, rapporterar BBC.

Alkoholrelaterat våld är ett stort problem i Sydafrika och under de två månaderna, som också inneburit sträng isolering, har våld och olyckor minskat kraftigt. Men bryggerierna har klagat och staten har förlorat stora summor i skatteintäkter.

Under de senaste månaderna har även export av sydafrikanskt vin varit förbjudet i omgångar och en branschorganisation för vinindustrin beräknar att man förlorat över 400 miljoner kronor. Det rapporterar The Drinks Business.

Sedan i måndags får alkohol säljas mellan klockan 09.00 på morgonen och 17.00 på eftermiddagen, men inte på fredagar, lördagar eller söndagar. Och alkoholen måste förtäras hemma. Barer och restauranger kommer att förbli stängda.

I samband med lättnader i restriktioner i måndags beräknas också åtta miljoner sydafrikaner ha återvänt till sitt arbete. Skolorna planeras öppna nästa vecka. Sydafrika har registrerat mer än 32 000 fall av covid 19 och 683 dödsfall.

Mer från Accent