Covid 19

Unga tror på ökat drickande när restriktioner lättar

Var tredje ung svensk tror att hen kommer dricka mer alkohol när restriktionerna lättar. Något som kan ske nästa vecka.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten har flaggat för lättnader i corona-restriktionerna från 1 juni. Bland annat vad gäller öppettider på krogen och antalet deltagare på publika arrangemang.

Enligt en undersökning som genomförts av Kantor Sifo, på uppdrag av Systembolagets dotterbolag IQ, svarar var tillfrågad tredje svensk 18–34 år att de skulle dricka ”mycket mer” (4 procent), respektive ”lite mer” (30 procent) alkohol.

– Vi har nu levt under en längre tid med restriktioner för hur vi får umgås. Inte minst unga har behov umgänge som sker i grupp, så det är inte oväntat att unga uppger att de skulle ändra sina alkoholvanor när samhället öppnar upp, säger Karin Hagman vd på IQ, i ett pressmeddelande, och fortsätter:

– Det är lätt hänt att det blir lite mer än man tänkt, lite för ofta, utan att man funderar så mycket på det. Därför är det bra att stanna upp och reflektera över sina alkoholvanor – hur de påverkar en själv och omgivningen. 

Bland alla tillfrågade, 18–79 år, är det 17 procent som tror att de kommer att dricka mer. 

Undersökningen visar att fler i storstäderna än i övriga Sverige skulle dricka mer. 21 procent av de som bor i Sveriges tre största städer svarar att de skulle dricka mer alkohol vid lättnader i restriktionerna, jämfört med 14 procent bland de som bor i övriga Sverige.

Om undersökningen: Intervjuerna genomfördes 1–4 maj 2021. Totalt deltog 1 077 personer i åldern 18–79 år. 

Mer från Accent