Gränshandel

Tyck till om införsel av alkohol

EU-kommissionen vill ha din åsikt om gränshandel med alkohol mellan EU-länder. Genom att fylla i enkäten nedan kan du göra din röst hörd.

Nu är det dags igen. Medborgare i EU inbjuds av EU-kommissionen att delta i ett samråd om införselregler för alkohol och tobak. Liksom vid tidigare samråd deltar du genom att fylla i en enkät.

Idag är det i princip möjligt att ta in hur mycket alkohol som helst från ett annat EU-land. Accent har tidigare skrivit om bussresor med enda syfte att handla alkohol i annat EU-land. Inte bra för eget bruk, ofta har det handlat om alkohol som säljs vidare, bland annat till ungdomar.

Spritbussarna försvann genom en gemensam satsning av flera myndigheter. Men smugglarna har inte gett upp. Nu handlar det mer om så kallad myrtrafik, där smugglare åker flera gånger över Öresundsbron med vanliga personbilar fullastade med alkohol.

Jämfört med många andra länder har Sverige hög skatt på alkohol för att hålla nere konsumtionen. Det innebär också att smugglare kan tjäna mycket på att åka till Danmark eller Tyskland, där skatten är lägre, och köpa alkohol.

Enligt reglerna får man vid ett tillfälle ta in 10 liter sprit, 90 liter vin och 110 liter öl. Och med hänvisning till att man ska anordna ett bröllop eller en jämn födelsedag kan man få passera gränsen med mycket mer än så.

Men nu öppnar EU-kommissionen för lägre införselkvoter. Vad resultatet blir beror på en mängd olika faktorer, till exempel vad du och andra som deltar i samrådet tycker. IOGT-NTO har gjort en lathund för den som önskar hjälp. Den 23 april är sista dagen för att delta i samrådet.

Mer från Accent