Alkohol

Så ofta drack svenskarna alkohol under semestern

Minst 3–4 dagar i veckan drack var tredje svensk alkohol under semestern. En av tio är orolig över sin konsumtion.

På uppdrag av IQ, ett dotterbolag till Systembolaget, har Kantar Sifo frågat svenskarna hur mycket alkohol de drack under semestern. Det visade sig att var tredje svensk, 33 procent, drack alkohol 3–4 dagar eller oftare varje vecka under semestern. För hälften av dem är det oftare än de brukar. Nästan fyra av tio, 38 procent, drack också större mängder än de brukar.

Drygt var tionde, 13 procent, drack så mycket att de ifrågasätter sina alkoholvanor.

– Vi vet att sommar och semester leder till en ökad alkoholkonsumtion för många. När hösten kommer är det lätt att våra semestervanor följer med oss in i vardagen. De flesta klarar av att minska sin alkoholkonsumtion igen efter semestern. Men inte alla, vilket kan leda till problem, både på kort och lång sikt, säger Karin Hagman, vd på IQ, i ett pressmeddelande.

När fler dricker mer och oftare blir det konsekvenser. I undersökningen uppgav 13 procent att de någon gång under semestern påverkats negativt av andras alkoholkonsumtion.

Alla dricker dock inte mer än alkohol de brukar. Nästan var tredje, 27 procent, drack lika ofta som under resten av året, och 13 procent uppgav att de inte dricker alkohol alls.

Mer från Accent