alkohol

Så gör du om någon dricker för mycket

December är en månad som präglas av festligheter och umgänge. Det är också svårt att tacka nej till julfirande med släkten, julfesten med jobbet eller nyårsfesten med vännerna – även om man vet att det kanske kommer att förekomma mer alkohol än man önskar eller att morbror Lars eller kollegan Stina kommer att dricka sig full.

Då uppstår också dilemmat –  vad kan jag göra för att hjälpa Lars och Stina?

− De flesta tycker att det är obehagligt att anklaga någon. Vi tycker att det kränker integriteten och så oroar vi oss för reaktionen och vet inte hur vi ska bemöta varken ett erkännande eller ett förnekande, säger Ingela Eriksson, informationsansvarig på Alna Sverige till Accent i en tidigare intervju.

Hennes råd är därför att man flyttar fokus från alkoholproblemen till oro och omsorg.

− Om man istället för att försöka få någon att erkänna att den har problem säger att man är orolig för personen behöver man inte ha några bevis, säger Ingela Eriksson.

Enligt Alkoholhjälpen, en webbsida för den som är orolig för egna eller andras alkoholvanor, finns det tre saker man kan göra: Prata med personen, erbjud alternativa aktiviteter till att dricka alkohol och bete dig på ett sätt som underlättar för personen att ändra sitt drickande.

Att prata med personen när den är berusad är en dålig idé. Vänta tills personen är bakfull eller nykter. Var konkret. Berätta om händelser som gjort att du blivit orolig. Säg att du är orolig och bryr dig om personen och gör klart att du kommer att finnas där som stöd.

Föreslå inte aktiviteter som uppmanar till alkoholbruk. Om du ska träffa Stina eller Lars och misstänker att de har alkoholproblem så föreslå inte en barrunda eller ett besök på puben. Istället kanske ni kan gå på bio eller teater, bowla eller ta en promenad eller joggingtur tillsammans. Att göra helt nya saker och bryta gamla mönster kan ofta underlätta för den som ska minska sitt drickande.

I fallet med arbetskamraten Stina är det en god idé att prata med hennes chef.

Glöm inte att det inte är ditt ansvar att få någon annan nykter. Beslutet att sluta dricka kan ingen annan fatta. Täck inte upp för den som dricker. Det är personen som dricker som ska ta konsekvenserna, inte du.

Om samtalen med kompisen inte leder någon vart eller om era promenader ändå avslutas på puben så kanske det inte är någon idé att ni fortsätter träffas.

Källor: Alna och Alkoholhjälpen.

Mer från Accent