Göteborg

Insats mot elsparkcyklister

Polisen i Göteborg ökar kontrollen av elsparkcyklister på väg hem från krogen.

– Inriktningen blir på folk som tar sig hem från krogen, för att få ner olycksstatistiken när de kör med alkohol i kroppen, säger Martin Petersson, på Göteborgs trafikpolis, till GP.

Liksom andra storstadsområden har Göteborg ökande problem med olyckor och skador relaterade till elsparkcyklar. Polisen ska därför göra fler kontroller under nattetid, inte minst helgnätter.

Vid en polisinsats i Göteborg i slutet av juli bötfälldes 61 elsparkförare, hälften av dem för att de skjutsade andra. Andra vanliga trafikförseelser är att köra mot rött, i hög hastighet på trottoarer och gångbanor, och rakt ut framför spårvagnar med hög bromssträcka.

Ragnar Ang, överläkare på kirurgen på Sahlgrenska, säger till GP att skadorna ökat efter att pandemirestriktionerna lättats.

– Fallen ökade när restriktionerna släpptes i juni. Det är minst tio fall varje dag på helgen, och mellan fem och tio varje vardagsdygn inom Sahlgrenskas universitetssjukhus, där Sahlgrenska, Östra sjukhuset och Mölndals sjukhus ingår, säger han.

Han menar att om elsparkcyklar förbjuds att användas kvällar och nätter skulle 80 till 100 skadade personer per månad kunna undvikas.

Mer från Accent