
Regeringen vill slopa det så kallade matkravet som idag gäller vid alkoholservering. Det presenterades idag i en debattartikel i Expressen, undertecknad av socialminister Jakob Forssmed (KD), finansminister Elisabeth Svantesson (M) och Helene Odenljud (L). En snabbutredning ska tillsättas direkt efter sommaren för att se över reglerna.
– Det är inte rimligt att vi har en lag som skiljer så mycket på om man dricker inomhus eller utomhus, säger Jakob Forssmed till TV4.
Dagens lag kräver att den som vill servera alkohol också erbjuder ett varierat utbud av maträtter, tillagade i eget kök. Enligt regeringen skapar detta onödiga kostnader och hindrar verksamheter som vill erbjuda ett mer nischat utbud.
– Det här krånglar till det för företagare, krögare och caféägare. Ett fullt utrustat kök och bred meny är inte alltid ändamålsenligt, säger Jakob Forssmed.
IOGT-NTO reagerar starkt på utspelet och menar att det kommer driva upp alkoholkonsumtionen, vilket i sin tur kommer leda till ökat våld, otrygghet och samhällskostnader.
– Varje år orsakar alkohol omkring 1500 dödsfall i Sverige och kostar samhället över 100 miljarder kronor. Mer alkohol innebär inte mer frihet – det innebär fler barn som far illa, mer våld och fler som hamnar i beroende, säger Lucas Nilsson, förbundsordförande för IOGT-NTO.
Matkravet infördes ursprungligen för att skapa ett mer kontrollerat drickande. Utredaren ska därför även titta på vilka konsekvenser ett slopat krav kan få. Jakob Forssmed understryker att andra delar av alkohollagen fortsatt kommer att gälla, som ålderskontroller och förbud mot servering till berusade.
– På sätt och vis blir vi mer kontinentala, men jag vill understryka att vi har en solidarisk alkoholpolitik som inte förändras av det här. Det här tar bort en reglering som är föråldrad, som inte fungerar, som fördyrar och krånglar till det för företag utan att det leder till stora folkhälsovinster, säger han.
Man vill också titta på om det ska vara nödvändigt för den som vill servera alkohol att erbjuda sittplatser inomhus. Politikerna skriver i Expressen att en sån ändring skulle kunna spela stor roll för ”exempelvis glasskaféer, vinbarer eller foodtrucks med uteservering.”
Lucas Nilsson på IOGT-NTO menar att det finns många andra sätt att underlätta för besöksnäringen och att många svenskar idag söker upplevelser som inte är kopplade till alkohol.
– Att stimulera till mer alkoholförsäljning innebär alltid en förlustaffär för samhället. För varje krona som tjänas försvinner ungefär sju i ökade samhällskostnader. Det är resurser som istället skulle kunna läggas på att göra samhället både roligare och tryggare, säger han.
Utredningen ska vara klar inom sex månader och regeringen hoppas att nya regler kan börja gälla inom ett par år.