Regeringen har nu lämnat ett förslag till riksdagen om att sänka skatten för mindre ölbryggerier. I ett pressmeddelande från Regeringskansliet framhålls att småbryggerier är viktiga besöksmål för turism att man med den sänkta skatten vill göra Sverige mer företagsvänligt.
– Genom sänkt skatt får de företagare som driver småbryggerierna bättre förutsättningar att växa, säger finansminister Elisabeth Svantesson.
Skattesänkningen är tillåten enligt EU:s alkoholskattedirektiv men har tidigare inte genomförts av Sverige. Nu har ett förslag varit på remiss och i höstbudgeten fanns tydliga planer på att sänkningen ska genomföras.
– Mikrobryggerier gör mer än att bara brygga öl; de skapar jobb och tillväxt i hela landet, stärker besöksnäringen och bidrar till en levande landsbygd, säger Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson för Sverigedemokraterna.
Näringspolitiska representanter från regeringspartierna och Sverigedemokraterna säger alla att reformen ger de små bryggerierna en chans att växa. De får dock inte växa allt för mycket – för att omfattas av skattesänkningen får producenten som mest tillverka tre miljoner liter öl om året och vara oberoende från andra producenter.
De allra minsta producenterna får en skattesänkning på 50 procent. Ju större produktion, desto mindre skattesänkning. Sänkningen gäller även utländska företag.
IOGT-NTO har tidigare uttalat sig mot skattesänkningen och menar att förslaget tyder på en växling i förhållningssättet till alkohol i svensk politik. Regeringskansliets pressmeddelande nämner inte överhuvudtaget några folkhälsoaspekter av förslaget.
– Alkohol bör inte vara en näringspolitisk fråga. Vi ska inte underlätta för alkoholföretag på bekostnad av folkhälsan. Det är ju i princip en subvention, säger Emil Juslin, drogpolitisk chef på IOGT-NTO.
Förslaget beräknas kosta 90 miljoner per år i minskade intäkter. Det är ganska precis samma summa som anslaget för ANDTS-förebyggande åtgärder för 2024, som uppgår till 90,4 miljoner.
– Alkoholskatten är ett av de mest effektiva verktygen att minska alkoholskadorna. Tyvärr visar propositionen att regeringen vill subventionera alkoholföretag istället för att värna en politik som skyddar människors hälsa. Det visar på en oroväckande syn av alkoholpolitiken där folkhälsan ska gå först, säger Emil Juslin.
Skattesänkningen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.