Alkohol

Polisen ringer 2000 föräldrar

De senaste veckorna har över tusen föräldrar i Stockholm blivit uppringda av polisen. Föräldrarna informeras om att deras barn förekommer i en utredning om olovlig alkoholförsäljning.

I höstas slog Citypolisen till mot ett nätverk som säljer sprit till ungdomar i Stockholmsområdet. Leveranserna har skett med den så kallade ”vodkabilen”.

Polisen beslagtog alkohol och ett register med telefonnummer till kunder. I registret finns närmare 2 000 telefonnummer och polisens ambition är att kontakta samtliga.

− Att vi valt att ringa upp föräldrarna är dels för att berätta för dem att deras barn haft kontakt med vodkabilarna. Det har också varit ett sätt för oss att få reda på åldern på dem som har köpt alkohol, eftersom det har betydelse för åtalet, säger Patrick Widell, chef för Ungdomsroteln i City.

Vid rundringningen har det framkommit att barn på 12 år ringt till vodkabilen. Det finns många som är så unga som 13 år som handlat. De flesta är mellan 15 och 17 år.

− Vår uppfattning är att våra samtal har tagits emot väl. Vi har direkt kunnat svara på oroliga frågor och många föräldrar har uttryckt att de tack vare upplysningen fått en konkret ingång till ett samtal med sina barn om alkohol, säger Patrick Widell.

Många föräldrar blir dock oroliga över att deras barns telefonnummer finns i gärningsmännens kundregister och att barnen kan ha hamnat i beroendeställning till kriminella personer. De är också bestörta över att det är så lätt för ungdomar att fått tag på starksprit.

Fem personer greps vid tillslaget och tre sitter ännu häktade. Åtal kommer att väckas senast 22 januari 2013.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer