Ungas drickande

Öckerötrend bruten: fler unga dricker alkohol

Användningen av alkohol och andra droger ökar bland högstadieungdomar i kommun som länge gått i täten med drogförebyggande arbete.

– Siffrorna är alarmerande, säger Håkan Fransson, grundare av Öckerömetoden.

Dubbelt så många dricker sig fulla minst en gång i månaden, och nära tre gånger så många har testat någon form av narkotika. Det visar den senaste drogvaneundersökningen bland högstadieungdomar på Öckerö.

Enligt drogförebyggaren Håkan Fransson handlar det ändå om få elever: Exempelvis har de som testat narkotika har ökat från 9 till 24 personer. Men siffrorna är ändå alarmerande menar han.

– Det är verkligen allvarligt. Vi har gått ut med information till föräldrar och varit tydliga med att ”nu måste ni skärpa er”. Saken är att ungas drickande och rökande är väldigt smittsamt – om tre börjar dricka i en klass går det fort, plötsligt är det dubbelt så många, säger han.

I sjutton år har den så kallade Öckerömetoden fått ungdomar i kommunen att minska sitt alkoholdrickande, och metoden, som Håkan Fransson tagit fram, har även spritts till fler kommuner runt om i landet.

Metoden handlar om att få alla att komma överens om att avstå alkohol och andra droger. Drogvaneundersökningar görs regelbundet i årskurs 7-9, och sedan deltar förebyggarna i föräldramöten för att ge konkreta tips på hur föräldrar kan stoppa, eller fördröja, sina barns alkoholdebut. För det är föräldrarna som anses vara nyckeln till att minska spridningen bland unga, konstaterar han.

”I höst, när CAN presenterar vårens undersökningar på riksnivå tror jag vi kommer se dessa tendenser i många fler kommuner över landet.”

– I och med att jag har haft slags hög svansföring, och i och med att metoden kommer härifrån Öckerö, tycker många att detta är intressant. Men i höst, när CAN presenterar vårens undersökningar på riksnivå tror jag vi kommer se dessa tendenser i många fler kommuner över landet, säger Håkan Fransson.

Framförallt är det föräldrars minskade restriktivitet som Håkan Fransson tror ligger bakom ökningen av alkohol, narkotika och tobak bland unga i Öckerö.

–  Barnen uppger i undersökningarna att föräldrarna inte är så hårda som de brukar vara. Fler säger att de får lov att dricka, och fler uppger att de inte vet var föräldrarna står. Det visar att föräldrar det senaste året har blivit mer svajiga, och mindre tydliga.

 ”Det kan vara på grund av pandemin, eller av andra skäl. Många har varit hemma, idrottshallar har varit stängda, och det har varit locket på.”

Han har funderat på hur mycket den dystra trenden har med pandemin att göra. Fler föräldrar dricker sig fulla, enligt barnens enkätsvar. Exakt vad det beror på är de inte helt bergsäkra på, eftersom de inte har analyserat färdigt svaren.

– Det kan vara på grund av pandemin, eller av andra skäl. Många har varit hemma, idrottshallar har varit stängda, och det har varit locket på. De barn som struntar i pandemin kan då slå sig loss, träffa kompisar och på så sätt bli mer lössläppta – som kalvar på grönbete, säger han.

Men i kommunen Essunga är trenden det omvända: Drickandet och droganvändningen har minskat. Exakt vad det beror på, och vad som skiljer Öckerö och Essunga åt, vet inte Håkan Fransson ännu. Han funderar på om det kan vara så att när föräldrarna har arbetat hemma har de större koll på vad deras ungdomar gör, och uppmärksammar om alkohol försvinner ur barskåpet. Trenden kan också påverkas av att gränserna varit stängda, och med mindre ”tysköl” finns det mindre alkohol att sno från mamma och pappa.

Något som försvårat Håkan Franssons arbete är att det har genomförts färre föräldramöten. Andra år brukar han besöka cirka 50 fysiska träffar på skolorna – i fjol informerade han föräldrar under ett enda fysiskt möte.

– Vi tillverkade och distribuerade då korta filmer med enkätresultaten, men det var inte samma sak, och jag tror inte det gav samma effekt. I höst hoppas jag på föräldramöten i realtid, även om de äger rum digitalt.

”Grundtanken att föräldrars restriktivitet avgör står jag fast vid – så jag tror vi ska knäcka detta.”

Han tycker att det är trist att trenden verkar gå åt fel håll i Öckerö. Men samtidigt konstaterar han att situationen inte är lika allvarlig som när de startade med metoden för två årtionden sedan

– När jag började visste vi inte vad vi skulle göra, utan vi provade oss fram. Nu vet vi hur vi ska agera. Grundtanken att föräldrars restriktivitet avgör står jag fast vid – så jag tror vi ska knäcka detta. Redan nästa år hoppas jag på en bättre situation. Men det är minst sagt en speciell tid.

Mer från Accent