Alkohol

Nordbor dricker allt mindre alkohol

Alkoholförsäljningen sjunker sakta men säkert I samtliga nordiska länder. Det visar ny statistik publicerad i Nordic Studies on Alcohol and Drugs, NAD.

Den redovisade statistiken för åren 2010–2015 över hur mycket alkohol som säljs i Norden visar på en stadig minskning i samtliga länder. Det finns dock skillnader mellan länderna.

I Norge ökar vinförsäljningen, men spritförsäljningen minskar, vilket ger en nettominskning totalt.

I Finland är ölförsäljningen i stort sett oförändrad. Forskarna anar att det kommer att bli en ökning framöver om det nya lagförslaget om att tillåta ölförsäljning i livsmedelsbutiker går igenom.

Andelen alkohol som konsumeras på restauranger är oförändrat i Sverige, Finland och Norge under perioden. I Sverige och Norge är öl den överlägset vanligaste alkoholdrycken på restaurang. I Finland är vin och cider vanligast. Men generellt dricker nordborna fortfarande en ganska liten andel alkohol på restaurang.

Enligt forskarna speglar antalet serveringsställen befolkningsstorleken, men också ekonomin. I Finland, där ekonomin stagnerat, har antalet serveringsställen minskat. I Sverige däremot ökar antalet serveringsställen och alkohol serveras i allt fler sammanhang.

Tillgången till alkohol genom antal butiker och utlämningsställen har ökat i såväl Sverige som Finland och Norge. Sett till antalet invånare så har Finland flest försäljningsställen per person.

Den minskande försäljningen har också lett till minskade skador. Antalet som kör bil alkoholpåverkade har minskat trots att antalet fordon ökat. I alla länder utom Island har antalet dödsfall orsakade av alkohol minskat.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer