Alkohol och graviditet

Missfallsrisken ökar för varje vecka kvinnan dricker alkohol

Risken för missfall ökar med 37 procent för kvinnor som dricker alkohol när hon blir gravid. Risken ökar även vid små mängder.

Trots att 41 procent av kvinnorna slutade dricka inom tre dagar efter beskedet att de var gravida hade de 37 procents högre risk för missfall än de kvinnor som inte drack alls vid tiden kring befruktningen och de första graviditetsveckorna. 

Alkoholens påverkan på fostret ökar vecka för vecka till och med nionde graviditetsveckan. För varje vecka en kvinna dricker alkohol under de första fem–tio veckorna av graviditeten ökar därför risken för missfall med upp till 8 procent. Risken ökar oavsett om kvinnan dricker mycket eller lite. Det visar en studie från Vanderbilt University Medical Center, VUMC, som är publicerad i American Journal of Obstetrics and Gynegology.

– Kvinnor som i medeltal drack mindre än ett glas i veckan hade fortfarande en ökad risk, vilket förvånade mig, säger Katherine Hartmann, vice ordförande för Research Integration vid VUMC och en av de ansvariga för studien, i en kommentar.

Enligt studien slutar majoriteten kvinnor att dricka alkohol efter ett positivt graviditetstest. Däremot är det många som dricker innan de vet att de är gravida, vare sig graviditeten är planerad eller oplanerad.

En liknande studie från the Centers for Disease Control and Prevention, CDC, uppger var femte kvinna, 20 procent, att de druckit under den första trimestern. Andelen sjunker sedan kraftigt till 4,7 procent under den andra och tredje trimestern. Det skriver babygaga.

Mediantidpunkten för när kvinnan slutar dricka är 29 dagar in i graviditeten.

Kunskapen om hur alkohol skadar under den tidiga graviditeten är liten, möjligen kan en förändring av hormonsammansättningen vara förklaringen.

– Att avstå från alkohol vid tiden kring befruktningen och under graviditeten har länge varit det råd som givits till kvinnor av flera skäl, bland annat för att förebygga fetalt alkohol syndrom hos barnet. Ändå anses små mängder alkohol ofta vara ofarliga, säger Katherine Hartmann.

Hon anser därför att de nya resultaten är alarmerande.

– Konsumtion som kvinnor, och vissa vårdgivare, tror är oskadliga är i själva verket skadliga och ingen mängd kan sägas vara helt säker för missfallsrisken, säger hon.

Enligt forskarna slutar en av sex graviditeter i missfall, vilket innebär stora känslomässiga förluster för de blivande föräldrarna. 

För att förebygga missfall uppmanar forskarna att kvinnor som planerar att bli gravida eller tror att de kan ha blivit gravida slutar dricka alkohol och att de tidigt gör ett graviditetstest.

Mer från Accent