Junis

Föreläsningsserie om alkohol och graviditet

På onsdag släpps den första förinspelade föreläsningen om alkohol, graviditet och små barns hälsa i Junis regi.

Varje höst brukar Junis anordna en konferens om ett aktuellt ämne. Sedan många år tillbaka har konferensen hållits i Stockholm, men förra året anordnades samma konferens även i Göteborg. I år var planen att den skulle arrangeras även i Malmö och Sundsvall.

– Eftersom läget är som det är väljer vi nu att göra den som en digital föreläsningsserie i stället, säger Linda Tjälldén, generalsekreterare i Junis.

Temat för föreläsningarna är Alkohol, graviditet och små barns hälsa.

– Föreläsningarna knyter an till IOGT-NTO:s forskarrapport med samma namn. Det känns roligt att kunna dra nytta av den på det här sättet, säger hon.

Linda Tjälldén. Foto: Nathalie C. Andersson

Föreläsningarna riktar sig främst till professionella, till exempel på mödravårdscentral, barnavårdscentral och inom socialtjänsten. Till föreläsningarna finns också ett diskussionsmaterial.

– Man kan se filmerna ensam eller tillsammans i personalgruppen. Sedan kan man få ytterligare fördjupning och kompetensutveckling genom att använda fördjupningsmaterialet tillsammans med sina kollegor, säger Linda Tjälldén.

Den första filmen släpps nu på onsdag den 30 september klockan 09.30. Efter filmen, klockan 10.40 öppnas ett dialogforum där de medverkande svarar på frågor. Därefter släpps en film samma tid varje onsdag i fyra veckor. Den sista sänds den 21 oktober.

– Har man inte möjlighet att titta direkt när föreläsningarna sänds så finns chansen ett år till. Så länge kommer filmerna att ligga kvar, säger hon.

Då förstås utan möjlighet att ställa frågor. Enligt Linda Tjälldén har mottagandet varit positivt.

– De flesta förstår ju varför vi gör så här och vi har ju faktiskt möjlighet att nå fler på det här sättet. 

Länsstyrelserna, CAN och IOGT-NTO är medarrangörer av föreläsningarna.

Mer från Accent