Skottland

Minimipriser minskade alkoholdöd med 10 procent

Under 2019 minskade alkoholdödligheten i Skottland med 10 procent.

Alkoholdödligheten i Skottland har varit bland de högsta i världen. Därför beslöt skotska regeringen att införa minimipriser på alkohol i maj 2018. Det verkar ha gett resultat. Ny statistik visar att dödsfallen orsakade av alkohol minskade med 10 procent 2019 (1 020 döda på grund av alkohol). Det rapporterar BBC

I statistiken ingår endast dödsfall där alkohol är den direkta orsaken. Det innebär att alla dödsfall där alkohol är en riskfaktor inte är medräknade. Det innebär därmed en grov underskattning av det totala antalet. Det skriver Alcohol Focus Scotland på sin hemsida

Pete Whitehouse, chef för statistiktjänsten i Skottland, välkomnar minskningen, men påpekar att det är för tidigt att veta om den kommer att bestå. 

– Om vi får se en långsiktig minskning av antalet döda av alkoholspecifika orsaker krävs mer än ett års data för att få svar på, säger han till BBC.

Även mellan 2011 och 2012 minskade alkoholdödsfallen i samma storleksordning, men har sedan dess sakta stigit fram till 2018 då minimipriserna infördes.

I januari 2019 minskade försäljningen i butiker, medan försäljningen söder om gränsen mot England ökade.

Alison Douglas, vd för Alcohol Focus Scotland, tycker att siffrorna är mycket uppmuntrande.

– Utvärderingen av minimipriser visar att de hittills haft avsedd effekt på alkoholkonsumtionen, och nu verkar det också som att vi börjar kunna översätta det i hälsoeffekter, säger hon till BBC.

Men hon skulle vilja se att minimipriserna reviderades eftersom de sannolikt ”erroderat av inflationen” sedan de sattes 2012. Idag är minimipriset 50 pence per glas.

Mer från Accent