Sverige

Mindre alkohol på semestern i år

Jämfört med i fjol har färre ökat sin alkoholkonsumtion den här sommaren. Vädret kan ha bidragit.

Sommaren är den årstid då svenskarna dricker mest alkohol. Men medan varannan svensk, 51 procent, ökade sin konsumtion under semestern förra året, så har bara 40 procent ökat sin konsumtion den här sommaren. Det visar en ny undersökning som Novus gjort på uppdrag av IQ, Systembolagets dotterbolag. 

I en undersökning som IQ lät göra i början av juni antog 49 procent att de skulle dricka mer under sommaren än de brukar göra annars. Men så blev det alltså inte. 

– Väder är en viktig faktor för alkoholkonsumtionen, så den lite svalare sommaren kan ha bidragit till att hålla nere drickandet. Plus att sämre ekonomi kan ha gjort att fler hållit hårdare i plånboken och prioriterat annat än alkohol, kommenterar Mojtaba Ghodsi, VD på IQ, i ett pressmeddelande.

Sara Wallhed Finn, psykolog och alkoholforskare, säger att de flesta klarar att återgå till en lägre konsumtion när allt återgår till vardagsrutinerna efter semestern. Men för en del kan det vara svårt att bryta semestervanorna, och de fortsätter att dricka mer. 

– Även om det kan krävas en större ansträngning än man trott klarar de flesta att göra en förändring och minska konsumtionen på egen hand. Men om det inte går ska man inte vara rädd för att söka hjälp, säger hon.

Närmare var fjärde, 23 procent, funderar på att ta en paus från alkohol efter semestern. Det tycker Sara Wallhed Finn är en god idé.

– Vi vet att exempelvis en vit månad ger positiva hälsoeffekter, och kan ge möjlighet att reflektera över sina alkoholvanor mer långsiktigt.


Mer från Accent