Alkoholprofilen

3 av 4 unga vuxna dricker så att de får minnesluckor

Minnesluckor och berusningsdrickande är vanligt bland dem som testar sin alkoholkonsumtion på Alkoholprofilen. I en ny version ska den som testar sig få hjälp till förändring.

Tre av fyra unga vuxna, som testat sin alkoholkonsumtion på Alkoholprofilen.se har haft en minneslucka det senaste året. 

– Att drabbas av en enstaka minneslucka orsakar ingen direkt skada, men återkommande minnesluckor kan leda till allvarliga konsekvenser. Särskilt skadligt är det för personer under 25 år, vars hjärnor ännu inte är färdigutvecklade, säger Anders Hammarberg, legitimerad psykoterapeut vid Beroendecentrum Stockholm, som varit med och arbetat om Alkoholprofilen, i ett pressmeddelande.

Alkoholprofilen har funnits på internet sedan 2003. Sedan 2009 är det IQ som driver den. Under de senaste tio åren har 1,2 miljoner tester genomförts. En ganska stor andel, 44 procent, är unga vuxna mellan 18–25.

En sammanställning av vad testpersonerna svarat det senaste året visar också att en majoritet av unga vuxna uppger att de får dåligt samvete av sitt drickande, att 75 procent av alla män som gjort undersökningen dricker sig berusade minst en gång per månad, att var tredje har tagit en återställare och att närmare hälften har fått kommentarer om sin alkoholkonsumtion av omgivningen.

– Det är alldeles för många som haft minnesluckor. Över hälften uppger också att de vid något tillfälle inte kunnat sluta dricka när de tänkt. Det är allvarligt. Men det visar också att vi når rätt målgrupp och det är positivt, säger Karin Hagman, vd för IQ, till Accent.

I samarbete med flera forskare har IQ nu tagit fram en ny version av Alkoholprofilen. Den som testar sig ska få mer personlig återkoppling. Hittills har de bara fått ett resultat som säger om de dricker för mycket eller är i riskzonen.

– Vi satsar på att få till en beteendeförändring. De får frågor om vilka förändringar de själva skulle vilja göra. Och så visar vi på det som är bra och försöker lyfta det, säger Karin Hagman.

Det finns också tips på vart man kan vända sig om man behöver hjälp.

– Vi hänvisar till Alkohollinjen, Alkoholhjälpen, Vårdguiden och Studenthälsan, säger hon.

De frågor som ställs i testet är hämtade från AUDIT (Alcohol Use Disorder Identification Test), ett verktyg som används inom hälso- och sjukvården för att identifiera personer med riskfylld eller skadlig alkoholkonsumtion. Frågorna omfattar tre områden: konsumtion, beroende och alkoholrelaterade skador.

Mer från Accent