Lucia

9 av 10 tror att andras tonåringar dricker

Under Luciafirandet testar många ungdomar alkohol för första gången. Men tonårsföräldrar tror att det främst är andras barn som dricker, inte deras egna.

Lucia innebär inte bara lussebullar och luciatåg – för många ungdomar är högtiden också starkt förknippad med fest och alkohol. IQ:s vd Karin Hagman tror dock att firandet har förändrats genom åren.

– Traditionellt sett har det varit en riktig festarkväll, men Lucia börjar att förändras precis som Valborg. Kanske har många fortfarande fest, men det är inte en massa ungdomar ute på gator och torg, utan snarare fler hemmafester, säger hon.

Om skiftet till ökat hemmafestande är positivt eller negativt tycker Karin Hagman är svårt att svara på.

– Å ena sidan finns andra vuxna, som nattvandrare, på stan som kan se vad som händer. Å andra sidan kan det göra fler föräldrar osäkra när man inte vet exakt vart barnen är, säger Karin Hagman.

”Undersökningens resultat visar verkligen hur blinda vi är när det kommer till våra egna barn.”

IQ:s undersökning visar att 9 av 10 tonårsföräldrar tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol under föräldrafria fester. Däremot tror endast 2 av 10 att just deras eget tonårsbarn dricker på fest utan närvarande vuxna.

– Det visar verkligen hur blinda vi är när det kommer till våra egna barn. Därför tycker jag att man ska fundera på vilka personer ens barn umgås med. Om kompisarna dricker gör antagligen ditt barn det också. Grupptrycket är starkt i den åldern, säger Karin Hagman.

Undersökningen visar även att 7 av 10 tonårsföräldrar pratar mer med sina barn om alkohol än vad deras egna föräldrar gjorde med dem när de var tonåringar. Karin Hagman tycker att det är viktigt att man som tonårsförälder ständigt jobbar på relationen till sitt barn för att kunna ha en aktiv dialog om svåra ämnen, som exempelvis alkohol.

– Det är svårt, för i tonåren är det bara naturligt att de försöker slå sig fria och söker sin egen identitet. Så fungerar det rent biologiskt. Då kan man känna sig hjälplös som vuxen, och alkohol är en vanlig källa till den oron, säger hon.

Under luciafirandet föreslår hon att föräldrar ska hålla kontakten med barnet under kvällen, och bestämma ett klockslag med sin tonåring när de ska höra av sig.

”Jag har själv två tonåringar och brukar säga att jag vill att de åtminstone kommer hem för att sova. Det är ett sätt för mig att känna mig mer trygg.”

Karin Hagman anser också att man som förälder inte omedelbart ska skälla ut sitt barn om de kommer hem berusade efter en fest. Hon menar att det är bra att de överhuvudtaget har kommit hem, och inte sovit någon annanstans för att de varit rädda för att komma hem.

– Då tycker jag att man först ska ta hand om sitt barn. Sedan kan man ta samtalet dagen efter och prata om vad som hänt. Många föräldrar är oroliga, det är lätt att den oron går över i ilska och man börjar bråka med varandra istället. Därför ska man försöka vara lugn och sansad, säger hon.

– Jag har själv två tonåringar och brukar säga att jag vill att de åtminstone kommer hem för att sova. Det är ett sätt för mig att känna mig mer trygg.

Undersökningen genomfördes bland 3 335 föräldrar med hemmavarande barn mellan 13-17 år. IQ är ett dotterbolag till Systembolaget.

Mer från Accent