Alkohol

Många omhändertas – få får vård

Över 60 000 personer omhändertogs för fylla förra året, fler än det finns invånare i Östersund. Men bara en av tio fördes till vård istället för fyllecell.

Enligt lagen om omhändertagande av berusade personer kan polisen omhänderta uppenbart påverkade personer som befinner sig på offentliga platser. I första hand ska den omhändertagne ges vård. Men under 2015 hamnade 9 av 10 omhändertagna i arresten snarare än hos en läkare. Detta rapporterar SVT.

Det finns en stor geografisk skillnad på vad som händer med de omhändertagna. I Stockholm fick 38 procent av de omhändertagna vård medan samma siffra för Örebro var 2 procent. Sett över hela riket var det 9 procent av de omhändertagna som fick vård 2015.

Varje år dör ungefär fem personer i polisens arrester. Socialdepartementet jobbar sedan två år med utöka samarbetet mellan polisen och vården för att se till att omhändertagna får den vård de behöver. Regeringen har därför avsatt 100 miljoner kronor till ett rikstäckande projekt som bland annat innebär utbildningsinsatser för polisen.

Totalt omhändertogs över 62 000 personer 2015 och tills oktober i år hade över 50 000 omhändertagits. Samma siffra för 2005 var under 50 000.

Mer från Accent