USA

Kräver alkolås i nya bilar

Den amerikanska kongressen vill minska trafikdödligheten.

Kravet är ett steg i en större satsning på infrastruktur och att reducera trafikdödligheten i USA. Det rapporterar Washington Post.

2019 dog 10 000 amerikaner i trafikolyckor där åtminstone en förare var påverkad av alkohol. Idag finns prototyper på teknologi som kan hindra en alkoholpåverkad förare från att starta sin bil. Om den teknologin fanns i fler bilar skulle kunna reducera antalet dödsolyckor kraftigt.

– Den här teknologin skulle helt kunna utrota rattfylleriet, säger Alex Otte från Mothers Against Drunk Driving till Washington Post.

Att få in ny teknologi i alla bilar kommer att ta tid, men kongressen vill att alla nyproducerade bilar ska ha den här typen av teknologi redan 2026. Det är nu upp till National Highway Traffic Safety Administration att implementera kongressens krav.

I många amerikanska delstater finns redan krav på att den som åkt fast för rattfylla ska ha alkolås installerat i sin bil. Den nya teknologin ska dock inte kräva en blåsning för att kontrollera föraren utan vara helt passiv. En variant som just nu testas analyserar förarens utandningsluft utan att denna behöver blåsa, andra tänkbara varianter analyserar förarens rörelsemönster genom en kamera.

Utmaningen är också att se till att allmänheten accepterar den nya teknologin. På 70-talet gjordes ett amerikanskt försök med bilar som inte startade ifall föraren inte använda säkerhetsbältet. Det försöket var så illa omtyckt att det snabbt avslutades.

Mer från Accent