Covid 19

Kräver alkoholförbud när arenor öppnar

Beskedet om att börja öppna för publika evenemang bör villkoras med alkoholförbud. Det menar Gunvor Nygren, som vänt sig till ansvariga ministrar.

2020 blev året då konserthallar och arenor mest stod tomma. Frågan många ställde sig under vintern var om publikevenemangen skulle återuppstå under 2021, eller om det skulle det dröja längre?

Nyligen kom kulturminister Amanda Lind med ett besked: Det kan komma att bli grönt ljus för publik från och med 11 april – samma helg som svenska allsvenskan väntas sparka igång – förutsatt att smittoläget inte förvärras.

Publikökningen skulle i så fall ske gradvis, säger ministern, och Folkhälsomyndigheten, FHM, har föreslagit små nivåer inledningsvis, men det skulle åtminstone bli fler än vad dagens gräns med åtta personer tillåter.

En av de som reagerat på nyheten är Gunvor Nygren, IOGT-NTO, i Reftele.

– Jag tycker det är glädjande att man kan tillåta vissa evenemang. Men enligt mig är det stora problemet alkoholserveringen på arenor, och att folk kommer berusade för att de har haft förfest. Därför anser jag att man ska ha totalförbud – ingen servering på plats, och alkotester innan man går in, säger hon.

Orsaken är att alkohol försämrar både omdöme för social distansering, och immunförsvaret, säger hon, och hänvisar till forskningsrapporten Alkoholen och coronapandemin, som publicerades 2021.

– I rapporten står det klart och tydligt att de platser med mest smittspridning är barer, stora konserter och idrottsevenemang. Jag är själv inte medicinskt kunnig, men det här är vetenskaplig forskning som kommit fram till detta. Därmed borde det tas på allvar, säger Gunvor Nygren.

Gunvor Nygren vände sig med information om rapporten direkt till de ansvariga; Folkhälsomyndigheten, socialministern Lena Hallengren och kulturminister Amanda Lind, i hopp om att inskränka alkoholserveringen om och när publikevenemangen öppnar upp.

Än så länge har hon inte fått svar.

Även till Accent avböjer Amanda Linds pressekreterare att kommentera: ”Det är en lagstiftning (alkohollagen) som inte ligger under kulturdepartementets eller inom kulturministerns ansvarsområde”, skriver hon, och hänvisar således till socialminister Lena Hallengren.

Även socialministerns pressansvarige avböjer att kommentera, utan förklaring.

– Jag tycker generellt att Foklhälsomyndigheten har duckat för mycket när det gäller att lyfta in alkohol som problematik i smittspridningen. Regeringen har tagit visst ansvar, genom att dra ner på serveringstiderna. Men de har inte talat klartext om hur stort problemet är, säger Gunvor.

– Det handlar inte bara om att folk tappar omdömet och går för nära varandra – alkoholen påverkar även hälsan och ger effekter som gynnar coronaviruset, fortsätter hon.

Nu hoppas hon att fler i nykterhetsrörelsen hakar på, sätter press på myndigheter och sprider informationen om rapporten.

– Jag önskar fler påtalar det här, alkoholen är värt att vara en del av diskussionen – det måste till allmän kännedom.

Mer från Accent