Alkoholfritt

Hotellägaren som väljer bort alkohol

Sten Danielsson tog steget och slutade servera alkohol på sitt hotell. Ett beslut han är nöjd med.

I norra Jämtland, inte långt från norska gränsen, ligger Gäddede. Till Pilgrimshotellet kommer fjällturister som tar ett stopp på sin tur längs Vildmarksvägen, eller fjällvandrar, på sommaren, och för att åka snöskoter, skidor eller fiska på vintern. 

Våren 2020 beslöt hotellets ägare, Sten Danielsson, att det fick vara slut med alkoholserveringen. 

– Det här har jag egentligen velat göra ända sedan jag köpte hotellet för tio år sedan. Jag har känt mig tveksam hela tiden till att servera alkohol, men inte riktigt vågat sluta. Det är ju en del ekonomi i alkoholförsäljningen, säger han.

”Vi ville testa om det gick att ta bort alkoholserveringen, eftersom det kändes mycket bättre helt enkelt.”

Sten Danielsson, Pilgrimshotellet

Våren 2020 bytte restaurangen operatör.

– Då passade det att ta bort alkoholserveringen i samband med det. Vi ville testa om det gick, eftersom det kändes mycket bättre helt enkelt.

Och nu kan han säga att det fungerade.

– Vi har minskat försäljningen i restaurangen, men å andra sidan behöver vi inte ha öppet lika länge. Folk satt kvar längre vid borden för att de skulle dricka lite till. Tidigare fick vi ibland säga åt folk att de måste lämna restaurangen för att vi skulle stänga. Det händer inte nu.

Utsikt från Pilgrimshotellet: Foto: Sten Danielsson

Han tycker att arbetsbördan och ansvaret minskat och arbetsmiljön blivit bättre.

– Tidigare fick man ta ansvar för andra människors alkoholintag. Det är inte så roligt ifall man känner att den här personen kanske inte borde dricka alls.

”Det har blivit en stor minskning av den byråkratiska arbetsbördan.”

Sten Danielsson, Pilgrimshotellet

Även administrationen har minskat.

– Det har blivit en stor minskning av den byråkratiska arbetsbördan. Det är väldigt mycket administration kring alkoholförsäljning och ganska mycket som ska betalas till kommunen för tillstånd och inspektioner. Det är en ganska knepig cirkus kring alkohol som är skönt att slippa.

Och ekonomiskt har det gått, trots pandemin.

– Vintrarna har varit tuffa. På vintern brukar det mest vara norrmän som besöker oss och de har ju inte kommit alls under pandemin. Delvis har det uppvägts av att vi varit helt fullbokade under sommarsäsongen. Det är tack vare hemestern som vi klarat oss.

”Det är ett fåtal som varit negativa. Långt många fler har varit positiva.”

Sten Danielsson, Pilgrimshotellet

De flesta besökare har varit positiva till att alkoholen tagits bort.

– Det är ett fåtal som varit negativa. Långt många fler har varit positiva. Vi har satt en lapp i entrén där vi förklarar att vi inte säljer alkohol och varför.

Han tror att alkoholens roll kommer att minska.

– Jag tycker att jag märker en trend att alkohol inte är så viktigt för de som är yngre. Kommande generationer är inte så inne på alkohol. För dem spelar det ingen roll.

Han är nöjd med sitt beslut.

– Nu driver jag hotellet som jag velat driva det hela tiden.

Mer från Accent