Alkoholforskning

Han får Systembolagets kunskapspris

Systembolagets kunskapspris går i år till alkoholforskaren Mats Ramstedt. Han får priset för sin forskning om förändringar av alkoholvanor, och vilka konsekvenser de får.

Vid en delvis digital prisceremoni i fredags fick Mats Ramstedt ta emot Systembolagets kunskapspris. Enligt professor Agneta Öjehagen, som ingår i den priskommitté som utser pristagaren, får Mats Ramstedt priset för sin forskning, som han främst bedrivit på befolkningsnivå om alkoholvanornas förändring och konsekvenser.

– Han har till exempel visat hur införandet av bag-in-box påverkade konsumtionen, och hur risken för beroende påverkas om man använder flera beroendeframkallande substanser samtidig. Samt inte minst hur socio-ekonomiska förhållanden påverkar, säger hon på videolänk.

Agneta Öjehagen nämner också de så kallade monitor-mätningarna, där svenskar regelbundet tillfrågas om sina alkoholvanor, som Mats Ramstedt varit med och tagit fram. Hon säger att det som utmärker hans forskning är att alkoholvanor och dess negativa konsekvenser studeras i ett livsspann.

 – Från barn till föräldrar som dricker för mycket, ungdomars alkoholvanor, vuxnas alkoholkonsumtion, till äldres alkoholvanor. 

Mats Ramstedt är den femte pristagaren sedan det började delas ut. Priset är på 100 000 kronor. 

– Jag blir otroligt stolt över det här. Det betyder jättemycket, säger han.

Vad han ska göra med pengarna kan han inte svara på.

– Men pengar behövs alltid på det här området, säger han när han får frågan av moderatorn Ted Bergdahl.

Mats Ramstedt disputerade i sociologi 2001 vid Stockholms universitet och leder idag en forskargrupp vid Centrum för psykiatriforskning, Karolinska institutet. Han är också forskningsansvarig på Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN.

Tidigare har Mats Berglund, Thor Norström, Sven Andréasson och Peter Allebeck fått priset.

Mer från Accent