Nollning

Gymnasietjejer till akuten
efter nollning

Fyra gymnasietjejer fördes akut till sjukhus i Varberg i måndags kväll. Detta efter att en så kallad nollning spårat ur. Tre av tjejerna behövde intensivvård på grund av svår alkoholförgiftning.

Tjejerna, 16-17 år unga, hade varit på insparksfest i samband med att de börjat på Peder Skrivare Skola (PS-skolan) i Varberg. De blev så berusade att de fördes till sjukhus.

– För att en intensivvårdsbehandling ska sättas in ska personen vara så dålig att det behövs kontinuerlig övervakning. Det fanns en risk att vitala funktioner skulle sluta att fungera på flickorna, säger Marie Persson, avdelningschef på barnakuten på sjukhuset i Varberg, till Hallands Nyheter.

En av tjejerna fick föras vidare med ambulans till Halmstads sjukhus. De tre i Varberg uppges nu må bra, men det är oklart hur tillståndet är för den fjärde.

Marie Persson beklagar hur unga utsätter sig för livsfara på detta vis.
– Vad jag förstår på ungdomarna så dricker de på ett sådant sätt att någon som är nykter ser till att den andra dricker så mycket alkohol som möjligt. Det är någon sorts grej som ungdomarna kör, som är direkt livsfarlig, någon kan faktiskt få sätta livet till, säger hon.

Ledningen för PS-skolan – en av landets största gymnasieskolor med cirka 1 750 elever – beklagar det inträffade, även om det skett utanför skoltid. Skolan har även tidigare haft problem med nollning som spårat ur med grupptryck och fylleri och hade därför informerat elever och föräldrar.

Martin Augustsson, en av skolans flera rektorer kommenterar händelsen.
– Först och främst blir jag besviken över eleverna som arrangerat nollningen. Sen blir jag upprörd över att elever överhuvudtaget ställer upp på det. Jag blir förstås även orolig för de elever som nu farit illa, säger han till tidningen.

Rektorn hade i fredags varnat polisen för att något var på gång 15 september och menar att nu är det dags att ”rannsaka oss själva”.

Mer från Accent