Finland

Grönt ljus för starkare alkohol i finska mataffärer

Drycker med upp till 8 procent alkoholhalt kommer inom kort att kunna köpas i finska mataffärer.

Den finska riksdagen har efter mycket debatt röstat igenom regeringens förslag om ny alkohollag. Det innebär att starkare öl, vin och cider, upp till 8 procent alkohol, kommer att kunna köpas i vanliga mataffärer, det rapporterar Yle.

Förslaget gick igenom med 102 röster mot 80. Kristdemokraterna, som ingår i den regerande koalitionen valde att rösta emot regeringens förslag. Förslaget har möts av en hel del motstånd, bland annat vände sig social- och hälsovårdsutskottet mot förslaget i sitt betänkande.

Det finns rädslor för att förändringarna i den finska alkohollagen på sikt ska skada det statliga alkoholmonopolet. Likt det svenska monopolet lever det finska på ett undantag från EU. När monopolet i i praktiken inte längre har monopol på detaljhandel med alkohol finns det risk för att det blir svårt att motivera att monopolet på det starkare segmentet finns kvar.

Det är regeringens målsättning att senare under mandatperioden undersöka möjligheten att tillåta ännu starkare drycker i mattaffärer, upp till 15 procent, vilket skulle ge mataffärerna en möjlighet att tillhandahålla fler vinsorter.

Beslutet kommer på samma dag som den svenska regeringen presenterat sin plan på att tillåta gårdsförsäljning av alkohol, en reform som kritiker befarar kan riskera det svenska alkoholmonopolet.

Mer från Accent