Vietnam

Föräldrar kan bötfällas om deras barn dricker alkohol

Det är en av flera skärpningar av Vietnams alkohollag.

Det kan bli dyrt att inte ha koll på sina barn i Vietnam. Föräldrar eller andra vuxna i familjen kan få böta upp till en miljon vietnamesiska dong, ungefär 360 kronor, om de inte hindrar familjemedlemmar under 18 år att dricka alkohol. Det skriver nättidningen Saigoneer. Barnen själva kan också få böta upp till 180 kronor, om de är 16 år fyllda.

Det är en av flera åtstramningar i den vietnamesiska alkohollagen som infördes 2020. En annan skärpning är att den som dricker på en plats där det är förbjudet kan få böta samma summa, 360 kronor. Likaså om man försöker tvinga någon att dricka alkohol. Och den som tvingar någon att dricka under arbets-, eller studietid kan få böta tre gånger så mycket.

Den ansvarige i en organisation som inte lyckats hindra att någon tvingat någon annan att dricka, eller där någon dricker under arbetstid, kan få betala tre till fem gånger så mycket. Den som är chef för ett transportföretag får böta 10 miljoner dong (3 600 kronor) om företagets chaufförer dricker alkohol före eller under en körning.

Det blir även böter på upp till tre miljoner dong (1 080 kronor) för den som säljer alkohol till minderåriga. Den som säljer alkohol inom 100 meter från en förskola eller vårdinrättning får en bot på upp till tio miljoner dong.

Fotnot: För att få en uppfattning om storleken på beloppen kan sägas att enligt Big Mac index kostar en Big Mac i Sverige 5,71 US dollar, medan den i Vietnam kostar ganska precis hälften, 2,85 dollar.

Mer från Accent