Alkoholpolitik

Vietnams första alkohollag antagen

Vietnamesiska parlamentet har röstat fram en alkohollag med bland annat 18-årsgräns och nolltolerans i trafiken.

Hela förslaget antogs dock inte. Hälsoministeriets ville förbjuda försäljning av alkoholhaltiga drycker mellan klockan 22 och 08. Förslaget blev nedröstat med knapp majoritet. Det rapporterar Vietnam express.

Däremot antogs i den nya Lagen om förebyggande av alkoholskador ett förslag på begränsning av alkoholreklam i tv, som nu inte får sändas mellan 18 och 21, och inte heller direkt före, eller efter, ett barnprogram. Samt förbud för reklam för drycker med högre alkoholhalt 15 procent. Reklam för starksprit är dock förbjudet sedan tidigare.

Det blir också förbjudet att på förpackningar beskriva alkohol som ”medicinsk” eller ”näringsrik”, eller med andra positiva uttryck, liksom att sälja alkohol till personer under 18 år.

Den nya lagen innebär också en åtstramning av reglerna för trafiknykterhet. Det blir helt förbjudet att köra med alkohol i blodet, oavsett promillehalt. Det skriver Saigoneer.

Inga nya försäljningsställen får etableras inom hundra meter från vårdcentraler, sjukhus, skolor och förskolor. Den som vill sälja alkohol måste också söka tillstånd.

Från början innehöll lagförslaget också ett förbud mot online-försäljning, men det togs bort eftersom det ansågs strida mot den internationella trenden att bromsa e-handelns utveckling.

Den nya lagen träder i kraft 1 januari 2020.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer