Trafik

Den här veckan får extra många blåsa

Nu i veckan genomför polisen extra många nykterhetskontroller på vägarna. Samtidigt varnar NTF för att kontrollerna minskat på längre sikt.

Under den här veckan har polisen en så kallad insatsvecka med inriktning på rattonykterhet. Fler poliser än vanligt finns ute på vägarna – och betydligt fler utandningsprov genomförs.

– Förutom att hitta rattfylleristerna informerar vi dem också om möjligheten till vård man kan få. Då kanske vi slipper träffa en del av dem påverkade bakom ratten igen, säger Bengt Svensson, poliskommissarie på Rikspolisstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Trafiksäkerhetsorganisationen NTF välkomnar insatsveckan men påpekar också att antalet utandningsprover i trafiken har minskat de senaste åren. Under åren 2010 och 2011 genomfördes omkring 2,4 miljoner utandningsprov i Sverige, men därefter har antalet sjunkit och 2013 gjordes bara omkring två miljoner utandningsprov.

– Vi tycker att polisen borde ha resurser att göra ännu fler alkoholutandningsprov. Samtidigt måste alla förstå att det aldrig är okej att sätta sig bakom ratten när man är berusad. Det budskapet måste ut men det räcker inte med enbart information. Polisens arbete och tvingande system i form av alkolås är en förutsättning för en positiv utveckling, säger Monica Green, ordförande för NTF.

Mer från Accent