Covid 19

Britter dricker mer i karantän

Alkoholproblemen i Storbritannien ökar. Covid 19 är en trigger för återfall, menar experter.

Isoleringen under pandemin har fått fler människor med alkoholproblem att dricka mer än vanligt, enligt experter. Samtidigt är det svårt att få hjälp med beroendet eftersom sjukvården är upptagen med att ta hand om covid 19-patienter, och många specialistbehandlingar i landet har stoppats, rapporterar The Guardian.

En av fem britter som dricker alkohol, det vill säga 8,6 miljoner människor, har börjat dricka mer och oftare sedan karantänen inleddes. Det visar ny forskning från välgörenhetsorganisationen Alcohol Change UK.

Antalet personer som söker hjälp från Alcohol Change UK för problematiskt drickande har stigit kraftigt. 4 089 personer sökte råd på organisationens hemsida mellan 23 mars och 30 april i fjol, hade de över 20 000 besök under samma period i år.

Under mars månad var alkoholförsäljningen i Storbritannien 30 procent högre än normalt. Bland annat beroende på att folk förberedde sig på att leva i karantän.

Många påverkas negativt av att inte kunna träffa släktingar och vänner, och undersökningar visar att personer i 40-60-årsåldern dricker en allt större mängd av de billigare alkoholsorterna än de gjorde innan pandemin bröt ut.

– Över hälften av dem som hänvisats till mitt team de senaste veckorna har gjort det på grund av alkohol- och drogproblem. Framförallt alkoholproblem, kopplat till nedstängningen av samhället, säger Tony Rao, psykiater vid South London Maudsley sjukhusgrupp, till The Guardian.

Enligt honom har problemen förvärrats av att många är socialt avskärmade.

– Människor har mindre stöd, och mindre kontakt med familj och vänner öga mot öga. Och rädslan att de kan få covid ger bränsle åt ångesten, vilket leder till att folk dricker mer än de brukar.

Hans klienter, som alla är över 65 år, inkluderar personer som har lyckats sluta dricka. Den senaste tiden har fler återfall skett.

– Självisoleringen är en så kraftfull livshändelse att det har drivit människor till att dricka på farliga nivåer igen, eftersom de känner sig stressade av bristen på omedelbart familjestöd och någon att diskutera känslomässiga och psykiska problem med. Covid fungerar som en trigger för återfall, säger Tony Rao.

Samtidigt visar Alcohol Change UK:s undersökning (som omfattar 2 000 personer) att 35 procent av alla britter som konsumerar alkohol har skurit ner på drickandet, och att 6 procent har slutat dricka helt.

Mer från Accent