Accent frågade några av Sveriges största företag hur de förhåller sig till alkohol på arbetsplatsens julbord eller julfest. Bland de svarande företagen är trenden tydlig; alkoholen ska inte tillåtas ta för mycket plats på festligheterna.
Kristina Sundqvist är docent i psykologi på Stockholms universitet och forskar bland annat om alkohol på jobbet. Hon säger att många arbetsgivare stramat åt och dragit ner på alkoholen i samband med exempelvis julfester och julbord.
– Det är betydligt färre som har en fri bar eller så, många bjuder kanske på två eller tre glas.
Företagen som svarat på Accents enkät bekräftar detta, på ICA:s julmingel bjuder man på max två glas, medan andra svarande använder ordet “måttligt” utan att specificera vad det innebär mer exakt. Flera poängterar också att om alkohol förekommer så erbjuder man också alkoholfria alternativ på julfirandet.
Att kulturen kring alkohol på arbetet förändrats tror Kristina Sundqvist har att göra med en ökad medvetenhet om alkoholens risker.
– Sen tror jag också att det i vissa branscher har varit en del i en professionalisering. Man är mån om att vara representativ och att man tar ansvar för sina medarbetare.
Hon vill inte spekulera allt för mycket kring vilka branscher som påverkats av detta men nämner byggbranschen som en bransch som jobbat mycket med sin alkoholkultur under de senaste åren.
– Men sen tror jag också att det finns branscher där man fortfarande är relativt generös med alkoholen.
Däremot så är trenden väldigt tydlig inom offentlig verksamhet. Samhall, som är ett statligt ägt bolag svarar exempelvis i enkäten att man aldrig bjuder på alkohol på sina julfester och julbord. “Vi har ett ansvar att använda våra resurser på ett klokt sätt och undvika situationer som kan leda till riskbruk eller negativa konsekvenser.”
– Inom det offentliga har man skurit av helt. Att använda skattepengar till alkohol är en “big no-no”, säger Kristina Sundqvist.
Samtidigt finns det bland vissa en föreställning om att alkohol behöver ingå i personalfesten för att man ska vara en attraktiv arbetsgivare, säger hon. Och bland medarbetarna kan man få både positiva och negativa reaktioner när man plockar bort alkoholen från julfesten.
– Det finns både de som tycker “vad skönt, nu kan jag också gå på den här julfesten och känna att det är kul”, och sen finns de som blir otroligt irriterade.
Flera av de företag som svarat på Accents enkät medger också vissa undantag för att kunna servera alkohol vid representation.
I sin forskning pratar Kristina Sundqvist bland annat med chefer om hur man jobbar med att förebygga riskbruk av alkohol på arbetsplatsen. Tidigare studier har visat att chefer generellt dricker mer än sina anställda, och chefens inställning till alkohol kan göra mycket för kulturen på arbetsplatsen.
– Men de sätter inte ramarna för vad som är tillåtet, det sker ju på en organisatorisk nivå. Sen måste cheferna finnas där och förmedla ramarna.
Företagen i Accents enkät svarar alla att de har någon form av policy eller direktiv om alkohol på arbetsplatsen. Att ha en policy kring alkohol på arbetsplatsen spelar roll, enligt Kristina Sundqvist.
– Dels så är det ett stöd för chefer, att de inte själva behöver bära ansvaret utan kan hänvisa till vad som står i policyn. Sen har man också sett i forskningen att en restriktiv policy har ett samband med alkoholkonsumtionen hos de anställda. Så det är en av få alkoholpreventiva insatser som man har sett effekt av.
Men man behöver också arbeta för att det ska finnas en rimlig kultur kring alkohol på arbetsplatsen enligt Kristina Sundqvist.
– Det bästa är om frågan finns på agendan så att alla i organisationen vet att det är något som man jobbar med. Och att man avdramatiserar frågan och gör tydligt att det går att få hjälp om man har problem med alkohol.
Normerna på arbetsplatsen om alkohol är jätteviktiga för hur de anställda dricker, menar hon.
– Här får man ta avstamp i metoder och policy för att försöka förändra praktiken. Det handlar inte bara om ifall man bjuder alkohol eller inte, utan även vad man bjuder på utöver alkoholen. Står valet mellan alkohol och mineralvatten? Eller finns det några trevliga och schyssta alternativ till alkohol?