Storbritannien

Alkoholkulturen på 10 Downing Street får kritik

Medan resten av Storbritannien befann sig i lock-down festade tjänstemännen på Downing street. En alkoholdränkt kultur enligt utredaren.

Det finns ett gemensamt element i de uppmärksammade festerna på Downing Street, nämligen alkohol. Det skriver the Guardian.

Tidningen konstaterar att det verkar vara ett törstigt arbete att styra landet. Bland de uppgifter som kommit till allmänhetens kännedom är till exempel en vinkyl installerad på kontoret, och en tjänsteman som skickats till den lokala Co-op-butiken för att fylla en resväska med alkohol till ett kalas.

”Den överdrivna konsumtionen av alkohol är inte lämplig på en arbetsplats.”

Sue Gray, utredare

Sue Gray, som fått i uppdrag att utreda händelserna, skriver i sin rapport:

”Den överdrivna konsumtionen av alkohol är inte lämplig på en professionell arbetsplats. Åtgärder måste vidtas för att säkerställa att varje regeringsdepartement har en tydlig och robust policy på plats som täcker konsumtion av alkohol på arbetsplatsen.”

Även om tjänstemän som jobbat under de tidigare premiärministrarna David Cameron och Theresa May hävdar att något sådant festande inte förekom på deras tid, så är problemet enligt the Guradian, inte helt nytt. Pubarna runt Downing Street har inte saknat kunder.  

Men enligt the Guardian finns en stor skillnad som hänger ihop med Brexit-kampanjen. Flera av kampanjens medarbetare har följt med till Downing street och tagit med sig en arbetskultur med långa arbetsdagar och väldigt lite tid över för umgänge med personer utanför arbetet. Alkohol är också en stor del av den kulturen.

Enligt Sue Greys rapport kan en del av förklaringen till personalens festande vara att de ansåg att med alla pubar stängda kunde de festa tillsammans eftersom de ändå var tillsammans på kontoret. Det är förvisso sant menar Sue Gray, men det gällde även för många andra som ändå inte bröt mot reglerna.

Sue Grays rapport går att läsa från the Guardian. 

Mer från Accent