Rattfylleri

”Alkohol är en känslig fråga”

I en krönika i GT skriver chefredaktör Frida Boisen att hon avstår sin morgonjogg på midsommardagen av rädsla för att möta en onykter bilförare. Krönikan har fått stor spridning i sociala medier. Accent undrar vilka reaktioner Frida Boisen har fått.

I den uppmärksammade krönikan ifrågasätter Frida Boisen det rimliga i att sex av tio misshandlade män blivit slagna av någon som är berusad, att alkoholens konsekvenser ska få kosta så mycket som den gör eller att hon ska behöva ta med i beräkningen att hon kan stöta på bakfulla bilförare under joggingturen.

Hennes slutsats:

”Det är förstås sjukt. Att jag avstår en springtur. För att jag är rädd för fulla och bakfulla bilister.
Då inser jag.
Jag har blivit medberoende. Vi har blivit medberoende. Sverige är ett medberoende land.”

Att IOGT-NTO:s medlemmar gillar krönikan och delar den på sociala medier är knappast förvånande, men vilka andra reaktioner har du fått?

– Hittills har krönikan delats några tusentals gånger på Facebook, så uppenbarligen är det många som berörts. Jag har fått många positiva kommentarer i sociala medier och mejl, folk som är tacksamma att jag lyfter frågan. Men förstås är det också några som tycker att jag är en stor idiot, om jag man ska uttrycka det på ett milt sätt. Uppenbarligen är alkohol en väldigt känslig fråga för många i vårt land. En helig tradition, svarar hon Accent i ett mejl.

Hon är glad att så många valt att dela inlägget.

– Det är ett mycket viktigt ämne. Det finns nästan ingenting som gör mig så arg som just människor som väljer att köra rattfulla. Så fruktansvärt när oskyldiga människor dödas eller skadas för livet. Det får bara inte ske. Så egoistisk får man bara inte vara. Om bara en enda människa tänker sig för nästa gång han eller hon inte är nykter och vill köra bil, då har ju krönikan i alla fall gjort lite nytta.

Vad tycker du borde göras för att bryta normen att man ska dricka alkohol oavsett sammanhang?

– Ett bra sätt att ändra vilket skadligt beteende som helst, är att prata om det. Sen fungerar ju olika argument på olika personer. Folk till mans är ett fåfängt släkte. Ett sätt att få ner det skadliga supandet, är ju helt enkelt att förklara hur mycket fulare du blir; hur det tär på din kropp, hur rynkig, glåmig och överviktig du blir. Men det finns förstås många sätt att få folk som använder alkohol på ett skadligt sätt att tänka igenom det.

Mer från Accent