Nykterhet

Utmaning: Samla in 50 000 kr

De pengar som samlas in till IOGT-NTO-rörelsens internationella verksamhet räcker inte till. Nu utmanar Linda Tjälldén och Västernorrlands distrikt de övriga distrikten i landet att samla in minst 50 000 kronor under året.

IOGT-NTO-rörelsen har haft ett internationellt engagemang i alla tider. Sedan sjuttiotalet bedrivs biståndsverksamhet i Östafrika, Sydostasien och Sri Lanka. Till största delen finansieras verksamheten genom bidrag från Sida, men för att få dessa krävs en egeninsats på 10 procent.

– Vi skulle behöva samla in minst 1.250.000 kronor varje år för att täcka vår egenandel, säger Rosmarie Strasky, ekonomiansvarig på IOGT-NTO-rörelsens Internationella Institut. Som det ser ut just nu får vi in omkring 670.000 kronor per år i gåvor från medlemmarna.

I Västernorrlands distrikt har man bestämt sig för att samla in minst 50.000 kronor till det internationella arbetet under året, och nu utmanar man övriga distrikt att göra detsamma.

Linda Tjälldén. Foto: Erik Sundström.

– Vi vet att det behöver komma in mer pengar, säger Linda Tjälldén, distriktsordförande. Och förutom det är ett viktigt ändamål så är det ett bra projekt att samarbeta kring. Vi kommer att fortsätta jobba med att samla in pengar på våra arrangemang och så har vi en auktion på distriktsårsmötet där intäkterna går till insamlingen.

Reaktionerna från övriga distrikt har varit blandade, men Linda Tjälldén hoppas att åtminstone hälften av distrikten ska haka på utmaningen.

– Då kan vi peppa varandra och så höjer vi ribban allt eftersom. Om ett par år kanske vi kan samla in ännu mer, det vore fantastiskt.

Text och foto: Pierre Andersson

Mer från Accent