Alkoholreklam

Alkoholproducent sponsor av Gothia cup

Kopparbergs, en stor tillverkare av öl och cider, ökar sitt engagemang i Gothia cup, världens största ungdomscup. Det har fått nykterhetsrörelsen att reagera.

Gothia Cup beskriver sig själva som världens största och mest internationella fotbollscup för ungdomar. Förra året deltog 1 911 lag, från 72 nationer, som tillsammans spelade 4 820 matcher under den vecka som cupen pågick.

Cupen har flera sponsornivåer; SKF är huvudsponsor, på nästa nivå, premium, finns Sonepar, tillverkare av elektronikprodukter, Puma, som tillverkar idrottskläder och skor samt, från och med i år, Kopparbergs bryggeri. De är inte nya sponsorer, men tidigare fanns de med på steget under: officiell partner.

Enligt ett pressmeddelande innebär förändringen att Kopparbergs kommer att ha större närvaro på plats och bland annat aktivera en ”bar” i en tidigare kiosk och ett nytt samarbete kring cupens trygghetsarbete.

Olof Pettersson, medlem i Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, uppmärksammade sponsorskapet och har anmält det till IOGT-NTO:s kampanj Spotting alkoholreklam.

– Jag tycker det är opassande att alkoholindustrin gör reklam under en cup där målgruppen är under 18 år, säger han.

Har du reagerat på alkoholreklam eller alkoholsponsring tidigare?

– Nej, jag är inte intresserad av idrott, men jag gick UNF:s kurs Höjdaren nyligen och där pratade vi mycket om alkoholreklam. Nu när man fått på sig de glasögonen ser man det överallt. Det är störande att de får göra reklam för sina alkoholfria produkter när det i själva verket är alkoholreklam.

Ska de inte få göra reklam för sina alkoholfria produkter alls då?

– Det är en svår fråga, men så länge majoriteten av produkterna i deras sortiment är alkoholhaltiga, och det är dem de tjänar pengar på, så är det ett problem.

Gothia cups evenemangschef Anders Albertsson är däremot övertygad om att målgruppen förstår skillnaden mellan alkoholfria och alkoholprodukter.

– Vi känner oss trygga i att vår målgrupp, både ungdomar och vuxna, genom ledare och föräldrar, förstår att det är alkoholfri dryck i form av vatten, läsk och alkoholfri cider som finns till försäljning på våra områden och tror snarare att våra deltagare uppskattar att Kopparbergs är med och möjliggör den glädje och gemenskap som färgar hela Göteborg under Gothia-veckan. Att de kommer att associera varumärket med en av de bästa veckorna i livet som ungdomsfotbollsspelare, skriver han i ett mejlsvar till Accent.

Han poängterar också att Kopparbergs varit med länge som sponsor.

– Kopparbergs är en mångårig partner till Gothia Cup med ett stort engagemang i att bidra till vårt sociala hållbarhetsarbete för världens ungdomar. I år aktiverar de sig i sitt partnerskap genom en extra satsning på tryggheten på våra planområden, genom ”Team Stewards” vid våra matcher.

En Team Steward är en person utsedd av sitt lag att ha ansvar för lagets beteende under matcherna, inklusive spelare, tränare och åskådare. Team Stewards hjälper också domarna att se till att lagets supportrar inte påverkar spelet.

Emil Juslin, drogpolitisk chef på IOGT-NTO, ser däremot problem med den här typen av sponsring.

– Jag tycker det är riktigt dåligt. Gothia cup är ett av de allra största evenemangen som riktar sig till barn och unga. Vi vet att barn påverkas mer än vuxna av reklam och inte skiljer på reklam för alkohol och alkoholfritt. Det ska vara ett evenemang för att barn ska må bra. Det gör de inte om de börjar dricka alkohol, säger han.

Han tycker att reklam för alkoholfritt borde förbjudas vid evenemang för unga.

– Vi önskar att man förbjuder den här ”alibi-reklamen”. Det har man gjort i Norge. Då skulle man få möjlighet att stoppa smygreklamen för alkohol. Det vore skillnad om de marknadsförde sina alkoholfria produkter under annat märke och med annat utseende än alkoholprodukterna. Nu är de till förväxling lika.

Mer från Accent