
Emma Carlsson är doktorand i folkhälsovetenskap på Stockholms universitet och Karolinska Institutet. Hon forskar om ojämlikhet i arbetslivet, främst orsaker till varför vissa avslutar sitt arbetsliv tidigare än andra.
– Vi förväntas ju jobba tills vi blir allt äldre. Då är det intressant att titta på orsakerna bakom att en ganska stor andel inte orkar jobba till 65, säger hon.
Flera faktorer har samband med tidigt utträde från arbetsmarknaden.
– De som har lägre utbildning löper större risk att inte orka hela vägen. De avslutar oftare sitt arbetsliv i förtid via sjukersättning, arbetslöshetsersättning, långtidssjukskrivning eller genom att ta ut egen pension före 65.
I sin forskning tittar Emma Carlsson på personer som arbetar men slutar mellan 50 och 65. I just den här studien ville hon ta reda på om psykisk eller alkoholrelaterad sjukdom kunde vara en bidragande orsak till ojämlikheten i utbildningsnivå mellan de som slutar i förtid och de som fortsätter arbeta.
Det visade sig att psykisk sjukdom inte påverkade utfallet i någon större utsträckning. Endast fyra procent av skillnaden i tidigt utträde mellan låg- och högutbildade kunde förklaras av psykisk sjukdom.
Alkoholrelaterad sjuklighet, däremot, kunde förklara upp till 12 procent av skillnaden.
– Vi såg tydligt att om den alkoholrelaterade sjukligheten skulle minska så skulle det tidiga utträdet från arbetsmarknaden minska, särskilt bland dem med lägre utbildning. Alkoholrelaterad sjuklighet är vanligare i grupper med låg utbildning och inkomst.
Det är allvarlig sjukdom det handlar om.
– Det kan vara olika diagnoser, som levercirrhos, alkoholberoende eller alkoholförgiftning, men samtliga har varit inlagda på sjukhus. De som vårdats i öppenvården har vi inga uppgifter om.
Alla sätt att lämna arbetslivet tidigt påverkades inte på samma sätt av alkoholrelaterad sjukdom.
– Det var främst sjukersättning, det som tidigare kallades förtidspension, och långtidsarbetslöshet som påverkades. Det gjorde däremot inte tidigt utträde med egen pension.
Att vara tvungen att avsluta sitt arbetsliv i förtid och inte orka jobba så länge som man tänkt innebär en förlust, inte bara ekonomiskt i form av sämre pension resten av livet. För en del innebär det också att man mister ett viktigt socialt sammanhang och en meningsfull sysselsättning. Det är heller inte bara individen som påverkas, även för samhället är det en förlust.
Emma Carlssons studie ger inga svar på vad som skulle kunna göras för att förebygga de tidiga utträdena.
– Om man skulle få hjälp i tid med sina alkoholproblem så skulle antagligen fler klara att fortsätta jobba. Det skulle vara en vinst för både individen och samhället. Med höjd pensionsålder är risken större för att den här gruppen får det ännu svårare att klara av att jobba ända fram till pension.
Vad hoppas du att din forskning ska leda till?
– Jag hoppas att den ska bidra till att det blir bättre, främst för de drabbade individerna, men också för samhället. Om vi inte vill ha ett mer ojämlikt samhälle så finns det mycket vi kan göra, säger Emma Carlsson.