Norge

Alkohol inkluderas i norska kostrekommendationer

Frågan hade förtjänat mer utrymme, enligt drogpolitiska organisationen Actis.

Norska Hälsodirektoratet har nu i sina kostrekommendationer även inkluderat hur mycket alkohol norrmännen bör dricka. De nya riktlinjerna innehöll till en början ingen formulering av alkohol. Men efter kritik infogades rekommendationer om alkohol i den slutgiltiga versionen av rekommendationerna, det skriver NordAN.

Alkohol nämns nu i rekommendationernas sjunde punkt som främst rekommenderar att det är vatten man ska dricka när man är törstig, till måltider och i samband med träning. Men nu finns även formuleringen: “Alkoholkonsumtionen bör ur hälsoperspektiv vara så låg som möjligt.”

Organisationen Blå Kors ställer sig positiva till att alkohol nu nämns i riktlinjerna medan den drogpolitika paraplyorganisationen Actis uttryckt skepsis inför att alkohol behandlats som en bisats istället för att få ett eget utrymme i rekommendationerna.

– Vi hade velat att alkoholen lyftes upp som en egen punkt för att klargöra hur hälsovådligt det verkligen är, säger generalsekreterare Inger Lise Hansen.

Hälsodirektoratet har sagt att man nu även jobbar på en guide helt om alkohol. Actis välkomnar mer information till allmänheten om alkoholen hälsoeffekter.

– Riktlinjer är bara riktlinjer, i slutändan är det individer som måste göra egna val, och de valen borde vara baserade på kunskap, säger Inger Lise Hansen.

Mer från Accent