Folkhälsa

Fröken Snusk blir Årets folkhälsoförgörare

Den maskerade artisten agerar som alkoholindustrins förlängda arm enligt Ungdomens nykterhetsförbund.

Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, har för första gången delat ut sitt anti-pris Årets folkhälsoförgörare. Utmärkelsen går till artisten Fröken Snusk “för att hon i sin roll som förebild för många unga gång på gång glorifierar användning av alkohol och nikotin.” UNF anser att Fröken Snusk agerar som alkohol- och tobaksindustrins förlängda arm när det gäller att nå ut till en ny generation.

Fröken Snusk säljer förutom sedvanliga tröjor och kepsar också vitt snus och Frökens bubbel, med hjälp av sitt kändisskap.

Årets folkhälsoförgörare delas ut till personer “för ett extraordinärt arbete med att förgöra den gemensamma folkhälsan”. Priset utses av en utvald kommitté utifrån ınkomna nomineringar.

Såhär beskrev UNF:s vice ordförande Simon Elfström Schönbeck priset när det utannonserades i våras:

– Vi kände att det pratas alldeles för lite om folkhälsa nuförtiden. När man väl pratar om folkhälsa så görs det nästan enbart utifrån ett ekonomiskt perspektiv, säger Simon Elfström Schönbeck vice ordförande i UNF:s förbundsstyrelse.

Med priset hoppas UNF att man ska bidra till att skifta fokus i debatten om folkhälsan.

– Varför då inte peka ut någon av de värsta aktörerna? Någon som gör ett riktigt värdelöst arbete? Förhoppningsvis så kan det få andra att tänka till.

Accent söker Fröken Snusk för en kommentar.

Mer från Accent