Brottsbekämpning

Regeringen vill utreda brottsprovokation för att bekämpa narkotikan

Tidöpartierna tillsätter en utredning för att undersöka hur provokation kan bli en mer tillgänglig metod för polisen.

En särskild utredare har fått i uppdrag att titta närmare på de brottsbekämpande myndigheternas möjligheter att använda sig av av brottsprovokation. Förhoppningen är att man med dold spanings- och utredningsverksamhet ska kunna bekämpa fler brott, det skriver Justitiedepartementet i ett pressmeddelande.

Provokation kan till exempel innebära att en polis försöker köpa narkotika av någon för att upptäcka ett brott. Justitieminister Gunnar Strömmar tycker att det saknas ordentlig reglering av hur denna typ av metoder får användas.

Den här osäkerheten riskerar att leda till omotiverad återhållsamhet, men också en ökad risk för oavsiktliga övertramp. En lagreglering kan säkerställa att provokativa åtgärder kan användas när det är befogat och innebära större möjligheter att använda provokation än vad som är fallet i dag, säger justitieminister Gunnar Strömmer.

Utredningens uppdrag är att föreslå en lagreglering som skulle stärka brottsbekämpande myndigheters förmåga att använda provokation. Utredningen ska vara klar den 3 november 2025.

Mer från Accent