Sveriges största tidning om droger och nykterhet.
Ges ut av IOGT-NTO.
Accentdrinkarna
Här är vinterns alkoholfria festdrinkar
Inför jul och nyår presenterar Accent sju spännande drinkar skapade av Thomas Jordansson, barchef på Cuckoos Nest i Göteborg – exklusivt för Accents läsare.
Av:
Jens Wingren
Foto: Jens Wingren
Om du är redo att ta ditt drinkblandande till nästa nivå har Thomas Jordansson utmaningar redo för dig att prova till festsäsongen. – Det viktiga med jul- och nyårsdrinkar är att de ska se roliga ut så se till att köpa mycket attiraljer att pynta med. Du kan hitta bra grejer i olika hobbybutiker och köpa fina udda glas på second hand, säger han.
Jungfru Maria
1,5 dl tomatjuice 8 droppar Worcestershiresås 1 lime 3 drag på saltkvarnen 6 drag på pepparkvarnen 3 stänk tabasco is
Blanda alla ingredienser. Skaka och kasta för att få in mer luft i drinken. Låt isen smälta lite innan servering. Garnera med gurkskivor gnuggade i dillvinäger och flingsalt.
”En av mina favoritdrinkar att själv beställa som alkoholfri när jag är ute. Den är uppiggande och rivig, passar perfekt för nyårsdagens brunch.”
Svårighetsgrad: 2
Foto: Jens Wingren
Irländsk julafton
1 kopp kaffe 3 cl sockerlag valnötsbitter och chokladbitter grädde apelsinzest
Blanda det varma kaffet med sockerlagen och tillsätt bitter efter smak. Toppa med grädden och spruta lite apelsinzest över.
”Bra som avec till desserten eller en mysig drink att öppna julklappar till.”
Svårighetsgrad: 1
Foto: Jens Wingren
Guld i mund
3cl sockerlag kantareller 1 cl flytande citronsyra 4 cl vatten
Skum 1 ägg 20 cl sockerlag
Koka sockerlagen tillsammans med kantarellerna i 30 minuter. Sila av och kyl. Blanda med citronsyran och vatten. Kör ägg och sockerlag i en gräddsifon och spruta ut över drinken. Kantarellerna du kokade med sockerlag kan du torka i en ugn och sedan garnera med.
”En komplicerad drink att imponera med.”
Svårighetsgrad: 5
Foto: Jens Wingren
Surt sa björnen
½ msk rönnbärsgelé Torkade och malda björnbär eller björnbärspulver 3 cl citron 3 cl sockerlag
Blanda och skaka alla ingredienser.
”En mitt-i-måltidendryck som passar bra till alla kålrätter på julbordet.”
Svårighetsgrad: 1
Foto: Jens Wingren
Rosemarried blueberries
En näve färska blåbär En kvist rosmarin 1 lime 3 cl sockerlag
Muddla blåbären och blanda ner de övriga ingredienserna. Skaka och sila ner i ett glas. Toppa gärna med lite soda.
”En supersimpel välkomstdrink som alltid lyckas.”
Svårighetsgrad: 0
Foto: Jens Wingren
Midvintersol
1 halv kopp rooiboste (som gärna fått dra ordentligt) 3 cl sockerlag 1/8 grape 2 cl citron
Bara blanda de flytande ingredienserna och pressa ner grapen.
”Passar som brunchcocktail eller egentligen när som helst. Testa att toppa den med alkoholfri champagne så blir den ännu festligare!”
Svårighetsgrad: 0
Foto: Jens Wingren
Röda mulen
En bit rödkål 4 cl citron 4 cl sockerlag
Muddla rödkålen och tillsätt citron och socker. Ska du göra till många kan du koka ett sockerlag med rödkål i.
”Till julen är det svårt att hitta säsongsbetonade drinkar. Vi kan inte använda färska jordgubbar för att söta med om vi ska vara ärliga mot säsongen. Men det finns gott om sötma i kålen som vi kan ta till vara på.”