Narkotika

Nu skiljer Italien på lätt och tung drog igen

Italien börjar skilja på lätta och tunga droger igen – något som kan leda till att närmare 10 000 narkotikadömda nu friges eller får kortare straff.

Nu börjar den italienska lagen att skilja på lätta och tunga droger igen, efter nio år med en lag som gav samma straff oavsett vilken typ av drog man sålt eller innehaft. Konstitutionsutskottet har i en dom slagit fast att det inte skedde på rätt sätt när regeringsdekretet blev lag 2005, och därför ogiltigförklaras lagen automatiskt.

Den omedelbara effekten kan vara att närmare 10 000 intagna, dömda för drogbrott, kan friges eller få betydligt kortare straff. Under dessa nio år har även de som sålt hasch fått fängelsestraff på upp till 20 år, medan samma brott numera kommer att ge högst sex års fängelse.

Den nya regeringen kommer troligen inte att driva igenom en ny lag, eftersom debatten i Italien om att göra så kallade lätta droger legala pågår för fullt just nu. Många politiker och även läkare ställer sig bakom kraven på legaliseringen, eftersom de inte anser att dessa droger ger mindre skador än till exempel alkohol.

Enligt opinionsundersökningar är en knapp majoritet av italienarna för legalisering. Redan i dag röks det ofta hasch och marijuana öppet under konserter och sammankomster med mycket ungdomar, och därför anser många att dessa droger redan behandlas som legala ute i samhället.

Mer från Accent