Behandling

Ingen substitutionsbehandling på IOGT-NTO:s behandlingshem

I framtiden ska inte klienter som tar subutex eller metaton vårdas på IOGT-NTO:s behandlingshem. Det blev resultatet efter en lång diskussion på IOGT-NTO:s kongress.

IOGT-NTO:s behandlingshem ska i framtiden vara helt drogfria – klienter som går på substitutionsbehandling med exempelvis subutex eller metadon får i framtiden vända sig till andra institutioner.

Beslutet går i linje med förbundsstyrelsens förslag till kongressen – en styrelse som dock inte var överens. Två ledamöter i styrelsen har inför kongressen reserverat sig till förmån för ett förslag som innebär att substitutionsbehandling skulle kunna fortsätta, men att man tar initiativ till att utveckla metoder för nedtrappning.

– Om vi exempelvis skulle ha en anställd som går på metadon och säger att man vill bli drogfri så skulle den personen inte få komma till Dagöholm, det tycker vi är lite knepigt, sade Kjell-Ove Oscarsson, en av reservanterna i förbundsstyrelsen.

Majoriteten av ombuden gick dock inte på den linjen – många debatterade för att en helt drogfri behandling på egna behandlingshem bättre går ihop med IOGT-NTO:s drogsyn. Hanna Broberg från Stockholm var en av de som argumenterade i den riktningen:

– Det här ger en tydlig profil i vår behandling. Det rimmar väl med IOGT-NTO:s syn att hjälpa så många som möjligt till ett helt drogfritt liv.

Mer från Accent