Nykterhet

Nordisk sommarkurs på Tollare

Foto av deltagare på NGRs sommarkurs på Tollare

Förra veckan samlades godtemplare från hela norden på Tollare när Sverige var värd för Nordiska godtemplarrådets, NGR, sommarkurs. Veckan innehöll blandade aktiviteter, blandat väder, god mat och trevlig samvaro.  

Efter måndagens välkomstfest stod två dagar med studiebesök och/eller sightseeing på programmet.

− Vi har sett Vasa museet och Gamla stan och så var vi på en heldagtur till Birka, säger Randi Jenssen från Rjukan i Norge.

− Utflykten till Birka var bäst, säger hennes make Thorleif Jenssen.

Siv Börjesson från Malmö har gjort flera men kortare utflykter.

− Jag har varit på Möjligheternas hus och på det nya konstmuseet Artipelag, som ägs av samma bolag som Baby Björn. Sedan har jag varit och besökt IOGT-NTOs kontor på stora Essingen och Riksdagshuset, säger hon.

Torsdagen inleddes med Erik Wagner, ansvarig för strategisk utveckling på IOGT-NTO, som försökte entusiasmera deltagarna för att använda sociala medier. Forskaren Ola Segestam Larsson från Ersta Sköndals högskola diskuterade förekomsten av ideologi i rörelsen med deltagarna.

Från alla länder presenterades vad som är på gång. Extra presentation fick Vit jul-kampanjen av  Linda Tjälldén, verksamhetsutvecklare för kampanjen, som bland annat presenterade de nya symbolerna. Den extra uppmärksamheten var väl befogad eftersom idén till Vit jul kläcktes vid en NGR-sammankomst och kampanjen nu genomförs i flera av de nordiska länderna.

Knut Birger Olsen från Porsgrunn har varit med på sommarkursen 11 gånger i rad.

− Ett stort intresse för alkoholfrågan och att få träffa gamla och nya vänner är anledningen att jag deltar i kursen. Tråkigt nog har mannen jag brukade dela rum med på kursen gått bort, så det känns lite sorgligt i år, säger han.

Börje Wasserman har inte varit med lika många gånger, men detta är ändå hans åttonde kurs. Han instämmer i att ett viktigt skäl att åka är att man träffar vänner.

− Och så är det spännande att höra nyheter från grannländerna, säger han.

Efter kursen var deltagarna nöjda. Alla gjorde tummen upp vid utvärderingen. De danska deltagarna var som alla andra mycket nöjda, men efterlyste fler unga deltagare. De unga danskar som var med saknade vänner från de andra nordiska länderna. Förhoppningsvis krockar inte sommarkursen med Active summer camp nästa år då sommarkursen hålls i Finland.

Eva Ekeroth

Mer från Accent