Nykterhet

RioBio i Ockelbo kämpar för sin överlevnad

IOGT-NTO ägda Riobiografen i Ockelbo, som drivs av UNF, hotas av nedläggning. Biografen måste digitaliseras för 1,2 miljoner kronor under 2012, men varken IOGT-NTO eller UNF har de pengar som krävs. Nu står hoppet till bidrag från EU, lokala företag och kommunen.

-Vi är försiktigt optimistiska och tror att det kommer att lösa sig. Vi håller på och sammanställer en ansökan om EU-bidrag och ska ta nya samtal med kommunen. Det som talar för en lösning är det fina stöd vi har på orten. Jag är övertygad om att det finns privatpersoner och företag som är beredda att satsa ekonomiskt för att vi ska kunna skaffa den utrustning som krävs för en digitalisering, säger Jan Söderström, föreståndare och maskinist.

Riobion har cirka 2500 trogna besökare per år. Tidigare visade man film fredag-söndag, nu varannan helg. Ju mer populär film, desto fler besökare. Anledningen till att det börjar bli bråttom med digitaliseringen är att det knappt finns några 35-millimeterskopior att tillgå längre. SF, som är marknadsledande, kör nästan all film digitalt i dag och nästa år går den gamla tekniken definitivt i graven.

Maria Zaitzewsky Rundgren

Mer från Accent