Nykterhet

Mingel på årsmöten

När tre distrikt arrangerar årsmöten på samma plats blir det både festligt och fullsatt. Närmare 300 personer samlades på Vara Folkhögskola en lördag i april.

Fullsatt när tre distrikt samlades i Vara

Förra året testade Älvsborg och Göteborg att samköra sina distriktsårsmöten på Wendelsbergs Folkhögskola. I år gick man ett steg längre och bjöd in Skaraborg också.

Närmare 300 personer samlades i Vara när de tre distrikten ur IOGT-NTO-rörelsen arrangerade årsmöten – troligen ett av de största arrangemangen inom IOGT-NTO-rörelsen näst sommarens kongresser.

Förutom ombuden fanns också samtliga fyra förbundsordföranden på plats för att representera och hålla tal.
På årsmötet för Göteborgs distrikt diskuterade man bland annat en motion från en lokalförening som kritiserade förbundsledningens höga löner. Distriktsordförande Ali Jerremalm konstaterade att frågan varit uppe redan på förra kongressen men årsmötet antog motionen och beslöt sända den vidare till sommarens kongress i Åre.

Ali Jerremalm lämnde för övrigt ordförandeposten i och med mötet, men ingen ersättare hade kunnat rekryteras av valberedningen. Trots ansträngningar in i det sista tvingades man välja en styrelse utan formell ordförande där funktionen ska rotera bland ledamöterna under året.

Älvsborgsdistriktet ägnade en del uppmärksamhet åt sjunkande medlemssiffror, och åt frågor kring ekonomin. Distriktet tillämpar gemensam ekonomi mellan de olika förbunden och frågor om fördelningen mellan dessa kom upp – här hade distriktsstyrelsen vissa problem att svara emellanåt, men lyckades reda ut det mesta.

Ett underliggande tema för helgen – som av vad Accent kunde se inte togs upp i de formella förhandlingarna – var hur det fortsatta samarbetet mellan distrikten ska se ut. Någon menade att ett sammangående vore att föredra, medan de flesta tycktes anse att fortsatt samarbete med bibehållna distriktsgränser är att föredra.

Text och foto: Pierre Andersson

 .

Margaretha Odhe och Viola Hermansson, båda från lokalföreningen Vårstjärnan i Norra Härene utanför Lidköping. ”Det är positivt att vi träffas så här mellan distrikten, men att slå ihop oss som en del pratar om tycker jag inte att vi ska göra. Avstånden blir för stora”, sade Magaretha Odhe.
Dagen avslutades med dans, om än för en något decimerad skara deltagare.

Hårda fakta – Vara

Distriktsårsmöten: Göteborg, Älvsborg och Skaraborg
Antal deltagare: omkring 300 totalt

Göteborg-Bohuslän
Antal medlemmar: 1 656
Distriktsordförande: Ingen
Hetaste frågan: Valberedningens svårigheter att hitta ordförande.

Älvsborg
Antal medlemmar: 1 688
Distriktsordförande: Alva Strandberg (omval)
Hetaste debatten: Ekonomin och aktiviteter tillsammans med övriga förbund.

Skaraborg
Antal medlemmar: 855
Distriktsordförande: Ingalill Bergsten (omval)
Hetaste frågan: Bingoverksamheten. Revisorerna föreslog att den skulle läggas ned då den inte ger vinst men årsmötet beslutade att fortsätta satsa.

 .

 

Det vankades fläskfilé med potatisgratäng och sallad när deltagarna på distriktsårsmötet i Norrköping bjöds på middag.

.Härlig gemenskap i Norrköping

Dagens möten innehöll ingen storskräll, utan pågick i sedvanlig, trevlig anda. Arbetsplanen diskuterades flitigt och hur man kommer vidare från plan till handling.

Eftermiddagen och kvällen fylldes med en rad arrangemang. Förutom fika och efter mötet-snack bjöds på en god middag med fläskfilé och potatisgratäng. Därefter fick deltagarna välja mellan digitalsänd opera från the Metropolitan i New York och musikunderhållning med musikern Lennart Kåge. Temat var ”Så kan det låta” efter SVTs förlaga. Roligt, klurigt och välstrukturerat. Deltagarna visade på kämpaglöd och bjöd på skratt och massor av spex.

Text och foto: Maria Zaitzewsky Rundgren

 .

Margareta Nilsson och Lena Svensson trivdes bra på ”efterfesten”. Lena hörde till de mest aktiva talarna under dagens möten.
En av kvällens mest livfulla aktiviteter var ”Så kan det låta” tillsammans med musikern Lennart Kåge. Deltagarna skrattade och sjön med av hjärtans lust – och några flippade ut totalt och började dansa!

Hårda fakta – Östergötland

Distriktsårsmöte: Östergötland
Plats: IOGT-NTO-huset i Norrköping
Mest debatterade frågan: Arbetsplanen och hur man ska förverkliga de uppsatta målen. Några av målen är att värva 150 nya medlemmar och starta en alkoholpolitisk grupp.
Mest aktiva talare: Gunilla Ragnarsson och Lena Svensson
Antal deltagare: 105
Ordförande: Peter Olsson omvaldes

 .

 .

Dalarnas distriktsårsmöte öppnades traditionellt med sång. Dagen inleddes med sången ”Droger gör dig passiv”.

Medlemmar viktig fråga i Dalarna

När Dalarnas distrikt samlades för årsmöte i Hedemora i mitten på april var debatten stundtals het. De mest brännande frågorna var medlemsvärvning och IOGT-NTO:s lokaler.

Under 2010 har distriktet förlorat 794 medlemmar. Vilket ledde till en diskussion kring värvning och mottagandet av nya medlemmar.

– Vi har förlorat nästan 800 medlemmar och har 1990 kvar. Det är en stor del av våra medlemmar som gått ur. Det är det viktigaste vi har att jobba med under det kommande året, sade Micke Fjäll från Städjans förening.

Hur man ska kunna behålla IOGT-NTO:s lokaler ledde också till debatt . Ett förslag om att man från distriktets sida skulle hjälpa föreningarna med lokalerna möttes av vissa protester men antogs av distriktsårsmötet.

– Föreningarna tycker inte om att det kommer högt folk utifrån och talar om för dem vad de ska göra med sina lokaler, sade Gull-Britt Nisswandt från Insjön, där man precis skänkt bort sin lokal till hembygdsföreningen.

– Ska vi göra oss av med lokaler så borde vi ändå se till att få betalt för dem, sade Ulf Eriksson från Falun.

Valet av ny styrelse stötte på problem då valberedningen inte hittat någon som ville vara kassör. För att komma runt det rev årsmötet upp beslutet att styrelsen skulle bestå av sju ledamöter och bestämde att det räckte med sex. Sedan skulle styrelsen själv få bestämma vem av de sex om skulle ansvara för kassan.

Text och foto: Joanna Wågström

 .

Evert Alvarsson som varit medlem i IOGT-NTO sedan 1946 belönades med en veteranmedalj. ”Vi är med i den finaste av folkrörelser,” sade han i sitt korta tacktal. Sedan bjöd han deltagarna på några sköna dragspelstoner.
Esther Källberg från Nyhyttan, till höger i bilden, tyckte att medlemsutvecklingen var mötets viktigaste fråga. ”Vi måste få dem vi värvar att stanna kvar, det är en utmaning”, säger hon.

Hårda fakta

Distriktsårsmöte: Dalarna
Antal deltagare: 110 totalt, cirka 60 från IOGT-NTO
Antal medlemmar i distriktet: 1990
Vald till ordförande: Krister Broberg blev omvald.
Budget 2011: 1 159 000
Hetaste frågan: Medlemsvärvning och lokalfrågan.
Flitigaste debattören: Jan-Olov Karlsson Fält, blev även vald till vice ordförande.

 .

Mer från Accent