Vit Jul-kampanjen växer

vitjul_tomten_468px

IOGT-NTO-rörelsens kampanj Vit Jul växer. I år räknar de ansvariga med betydligt fler underskrivna kontrakt, aktiviteter under jullovet och sålda kalendrar. Även tomten skrev på i år.

Tomten tänker på barnen och lovar att avstå från julglöggen i år. Han hoppas, liksom de ansvariga för IOGT-NTO-rörelsens kampanj Vit Jul att många, många ska följa hans exempel. Målet är att minst 20 000 ska skriva under kontraktet där de lovar att för barnens skull avstå från alkohol under julafton, juldagen och annandagen.

– Det ser bra ut, säger projektledaren Carina Fabregat. Kontrakten har börjat ramla in, men vi vet inte än hur många det blir. I fjol kom det in 10 500 kontrakt, i år blir det många fler.

– Från advent och framåt drar det igång på allvar. Då är många föreningar ute och samlar namn, samtidigt som de säljer Vit Jul-kalendrar och nålar med pepparkaksgubbar, som ger pengar till aktiviteter.

Många aktiviteter

När denna artikel skrivs är det inte heller klart hur många Vit Jul-aktiviteter som kommer att genomföras för barn och unga under jullovet – bara att det blir många.

– Ett par dagar innan ansökningstiden går ut har vi fått in 47 ansökningar om bidrag till mellan en och fem aktiviteter, säger Ulf Jerrevång hos IOGT-NTOs Juniorförbund Junis. Många genomför också aktiviteter utan att söka bidrag till dem.
Runt om i landet ordnas resor, filmdagar, pyssel och öppet hus i och kring IOGT-NTO-rörelsens lokaler. Vit Jul är ett gemensamt projekt för hela rörelsen – IOGT-NTO, Junis, UNF, NSF och IOGT-NTO Lotterier. 

I Svenstavik i Jämtland ordnar IOGT-NTO-föreningen Sjöblomman ridläger i samarbete med Bergs Ryttarförening.

– Vi vet att ridhuset är lite utnyttjat under jullovet och att det finns många som vill rida men inte har råd, berättar Hans-Olof Andersson från IOGT-NTO-föreningen. Så vi kom på idén att ordna ett dagläger. Ryttarföreningen nappade direkt, de arbetar också med drogfrihet. Och lokala företag ställer upp som sponsorer. 

– Nu har vi gått ut med inbjudan via skolorna och räknar med ett 20-tal deltagare.

Barn och vuxna tillsammans

I en annan del av landet inbjuder IOGT-NTO Borgholm till familjefest i sin lokal. Där medverkar bland andra Kapten Zoom, Anders Linder, med underhållning för barnen och, tillsammans med lokala husbandet Swingcats, också för de vuxna. För barnen blir det också fiskdamm, pyssel och film.

– Vi tycker att det är viktigt att barn och vuxna gör något kul tillsammans, säger distriktsordförande Gunilla Nilsson. De barn som inte får med sig någon vuxen är såklart välkomna själva och får träffa andra barn och vuxna. 

Läs mer om Vit Jul på www.vitjul.com

Eva Åhlström

Mer från Accent