Alkoholservering

Vill servera vin på familjebio

Barnfamiljer är Biostaden i Nyköpings främsta målgrupp. Nu vill Biostaden erbjuda matservering med alkohol i salongen.

Biostaden i Nyköping ska bygga ut med ett 40-tal nya platser. Den nya salongen specialbyggs med bekväma fåtöljer och brickhållare, så att biobesökarna kan äta och dricka medan de kollar på film. Det är restaurang Pinchos som kommer att hålla i serveringen och även utskänkningen av alkohol – om de får tillstånd.

Pinchos har vid två tillfällen i år avslöjats med att servera alkohol till minderåriga. Det handlar om tonåringar som kunnat köpa ut starkcider i Göteborg i vintras, och en 17-åring som kunde köpa ut alkohol i Umeå i somras utan legitimationskontroll.

Men för Mikael Håland, etableringsansvarig för Svenska Bio, spelar de incidenterna ingen roll. Han  litar på att Pinchos kommer sköta en eventuell alkoholservering klanderfritt på Biostaden i Nyköping och han vill också lyfta fram att restaurangkedjan är duktiga på alkoholfria drinkar.

– Det går ju alltid att lura systemet och få personal att sälja alkohol till någon som ser äldre ut. Vår uppfattning är att Pinchos tvärtom har ett bra system och god koll på vem de säljer till och vi anser att de har en sund inställning till alkohol och alkoholservering med sitt familjekoncept.

Mikael Håland uppger att servitrisen gör en bedömning när hon tar upp en beställning och sedan, när det är dags att hämta sin drink i baren, uppmanas den som ser ung ut att visa legitimation.

– De inte bara kollar, utan dubbelkollar. Vi ser Pinchos som en mycket bra samarbetspartner. Men detta är ett pilotprojekt, vi får se hur det fungerar rent logistiskt, säger Mikael Håland och understryker att Biostadens fokus inte är att sälja alkohol. Han bedömer att nio av tio besökare kommer att välja alkoholfritt, eftersom ”man inte går på bio för att bli full”

Mikael Håland menar att efterfrågan på mat och dryck på bio är stor, och han är övertygad om att det nya konceptet kommer att bli populärt.

– Det kommer helt klart att ge en starkare bioupplevelse. Vår främsta målgrupp är barnfamiljer som kommer för att kolla på film och äta tillsammans på helgerna, säger han.

Han påpekar att det inte är något nytt att servera mat och alkohol i biosalonger är inget nytt, det sker exempelvis på Rigoletto i Stockholm.

– Det nya i vårt koncept är att biobesökaren slipper stå och köa innan föreställningen för att få sin mat. Nu sitter man kvar i sin fåtölj och går och hämtar mat och dryck när det plingar till i den dosa man får med sig, säger Mikael Håland.

Han ser inga problem med alkoholservering på bio – tvärtom.

– Jag tror att det är bättre att folk går ut och tar ett glas vin när de kollar på film än att de sitter hemma i soffan och dricker. Då kan det lätt bli för mycket. Här har restaurangen stenkoll på vilka som får serveras och att det går lugnt till. Det är självklart att det är viktigt att detta sköts på ett korrekt och ansvarsfullt sätt, säger Mikael Håland.

Han tycker inte heller att det är något kontroversiellt med att servera vin när barn är med.

– Jag tror knappast att familjer går på bio för alkoholens skull, utan för att äta gott och ha en trevlig stund tillsammans, säger han.

Lars Gillegård på Våra Gårdar (en del av IOGT-NTO-rörelsen, som hanterar möteslokaler och bland annat driver biografer)  anser att alkohol inte har något i en biosalong att göra. Han är medveten om att det har funnits en trend sedan ett antal år tillbaka att göra annat medan man ser en film på bio, exempelvis äta och dricka. Det är ett sätt för biografägare att skapa så kallat mervärde.

– Många biografägare jagar serveringstillstånd för alkohol i detta syfte. Men vi anser att det går lika bra med alkoholfritt. De biografägare som prövat alkoholfritt rakt av lär inte märka någon skillnad. Om ett utvecklat publikarbete skall stå och falla med ett serveringstillstånd så lär man som biografägare var illa ute, säger han.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

»

Mer från Accent